Loading Događaji

POLAZAK: nedelja 07.06.2020. sa parkinga u Ustaničkoj 125c (Konjarnik), tačno u 7:00 (molimo vas da krenete na vreme kako ne bismo kasnili u povratku).

Početak staze, koja je duga oko 12 km, nalazi se u Krajištu koje se nalazi na 4,5 kilometra od Resavice. Prolazimo kroz kraško polje Divljakovac, inače jedno od retkih kraških polja Srbije, gde ćete uživati u njegovim čarima i nestvarnoj lepoti.

Posle 2,5 km pešačenja stižemo do njenog veličanstva Resavske pećine. O Resavskoj pećini verujemo da znate gotovo sve, a za one koji ne znaju evo par informacija: nalazi se u istočnoj Srbiji, u opštini Despotovac na 7,5 km od rudarskog naselja Resavice u ataru sela Jelovac. Smeštena je na obodima kraškog polja Divljakovac u krečnjačkom brdu Babina glava (641 m), na nadmorskoj visini od 485 m. Jedna je od najstarijih pećina u našoj zemlji (80 miliona godina), a starost nakita se procenjuje na 45 miliona godina. Otkrivena je 1962. godine, a za posetioce otvorena 1972.

Dugačka je 4,5 km, detaljno istražena 2830 m, a za posetioce je uređena staza od 800 m. Temperatura u pećini je +7 stepeni, što podrazumeva da morate u rancu poneti jaknu, a vlažnost vazduha varira između 80 i 100 odsto. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Ulaz je na 485 m, a najniža tačka na koju se spuštaju posetioci pećine je na 405 m. Obilazi se sedam dvorana i jedan koralni kanal, pa ako se odlučite za obilazak pećine od vodiča ćete čuti još puno toga lepog i zanimljivog. Cena ulaznice je 300 dinara.

Posle fakultativnog obilaska Resavske pećine poćinjemo uspon na vidikovac Čukara (642 m) i to nam je jedini ozbiljan uspon u danu u kom obilazimo spomenike prirode Gornje Resave. Od Resavske pećine do vidikovca Čukara ima nepun kilometar sa visinskom razlikom od nekih 160 m. Posle uživanja u pogledu na divlji kanjon Suvaja i pitomu dolinu reke Kločanice počinjemo spust ka kanjonu.

Staza nas vodi kroz veoma živopisne predele i veoma lepo uređenu bukovu šumu do doline reke Kločanice. Na 500 m od mesta gde silazimo na makadam nalazi se i ponor reke Kločanice, a odatle počinje suvi deo kanjon Suvaje – spomenik prirode III kategorije. Kanjon je dugačak 6 km, a litice su visoke i do 450 m. Na stenama ovog kanjona javljaju se otvori brojnih pećina od kojih one sa leve strane pripadaju sistemu Resavske pećine. Veće pećine koje se nalaze u kanjonu Suvaje su: Hermelinska pećina, pećina Danica, Maretova pećina, Cacina pećina, Pejkova pećina…

Otvori pećina u ovom kanjonu nalaze se dosta visoko na vrhovima sipara i zbog toga je veliki broj njih neistražen. Postoji i sasvim opravdana pretpostavka da je i sam kanjon Suvaje nastao tako što je srušena tavanica pećine kroz koju je ranije proticao podzemni tok Kločanice. Otvori sadašnjih pećina su bili samo delovi velikog sistema pećinskih kanala sa nekoliko visinskih spratova. Kroz sam kanjon Suvaje i dolinom reke Kločanica do samog izvora prolazi dobar makadamski put što omogućava svim uživaocima prirode mogućnost lakog pristupa gotovo netaknutoj prirodi. Pre izgradnje puta kanjon Suvaje je bio najnepristupačniji kanjon u Gornjeresavskom sklopu a spada i u red najužih kanjona Evrope. Po izlasku iz kanjona videćemo ušće Kločanice u Resavu, deo kanjona Resave i krenuti iz divljeg dela Gornje Resave u turistički.

Hidro kompleks „Lisine“ je u potpunosti podređen turistima. Prvo ćemo videti vodopad Veliki Buk, pa zatim i jedan manje poznati vodopad i onda odlazimo na Veliko vrelo. Radoševa pećina je u kraškom brdu iznad Velikog vrela, pa ko želi, može i do nje. Ostali će se okrepiti u nekom od brojnih restorana ili obići vodenicu i kafanu u pećini, što će biti naš izbor.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

OPREMA: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom za usput, zaštita od sunca, vetra i eventualne kiše, baterijska lampa, odeća prilagođena vremenskim uslovima i presvlaka.

Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana: Iz ranca, uz posetu restoranu po želji nakon završetka ture.

CENA: 1.900 dinara. Ukoliko do početka akcije budu ukinute mere fizičkog razmaka cena akcije će iznositi 1.500 dinara.

PRIJAVLJIVANJE i informacije na sastancima Kluba ili pozvati vodiča.

Vodič: Nenad Carević, 064 684 01 37