Loading Догађаји

Сребрна глава 1932м, водопади и  Големи врх (1371м)

Посетите са нама на самој граници Србије са Бугарском најисточнију тачку Србије – врх Сребрна глава 1932 м који се налази на Старој планини изнад села Сенокос. У плану је још и обилазак четири водопада Скок, Двојни, Ивков вир и Водоток. Планина Видлич је један од венаца Старе планине. Мање је позната јавности, али обилује природним лепотама. Посетићемо село Смиловац, водопад Рипало, манастир Светих Кирика и Јулите и гребеном изаћи на Голем врх 1371м.

Трошкови превоза: 5000 динара – аутобус 

                                      5500 динара – минибус

(обухвата превоз изнајмљеним возилом са путаринама, смештај и оброк за возача).

Смештај – 1200 динара  за два ноћења са укљученом  боравишном таксом, плаћа се на лицу места.

Смештај је у планинарски дому у Сенокосу. Дом је опремљен са кухињом и три мокра чвора.

Понети врећу за спавање или постељину.

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта, здравствена картица

Опрема: слојевита одећа са резервном пресвлаком, гојзерице, чеона лампа са резервном батеријом, штапови (купаћи костим-опционо)

Храна:  храна је из ранца током туре. Снадбевање намирницима није могуће на планини, па је потребно понети хране за два дана боравка. Понети 2 литра воде на дневну акцију.

Могуће је да нас услужно у селу угосте са припремом доручка или ручка.

Водич: Марко Грујић МБ 889, тел 063 165 9908, mrserpampur@gmail.com

Пријаве код водича уз уплату пуног износа превоза, врше се преко рачуна клуба. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

ПРОГРАМ

Петак 23. јун                                  

Полазак у 16:30 са паркинга иза Сава Центра.  Путујемо ауто-путем ка Пироту, где се искључујемо и настављамо ка селу Сенокос где ћемо бити смештени у планинарском дому.

Очекивани долазак у дом до 23:00.

Субота 24. јун – Сребрна глава и водопади

Устајање и полазак након доручка у 08:00. Идемо уз Воденичку  реку макадамским путем до шумског пута  са којег ћемо се повремено искључивати како би на поменутој реци обишли  четири  водопада Скок, Двојни, Ивков вир и Водоток.

Након тога излазимо на чистину и настављамо до врха Сребрна глава(1932м). Правимо дужу паузу како би уживали  у погледу на суседне врхове Ком, Три Чуке, Копрен…

На стази постоји могућност допуне воде на планинским изворима. Стаза је кондиционо захтевна и потрбна је издржљивост и кондциона спремност. Другим путем се спуштамо до макадамског пута и враћамо се у наш смештај.

Дужина стазе износи 25км са кумулативним успоном од 1100м. Очекивано потребно време да се стаза пређе је око 10 сати са паузама.

Недеља 25. јун – Видлич планина

Полазак из смештаја у 07:30 (трајно напуштамо смештај), путујемо превозом око 40 мин. до самог уласка у насеље Смиловци  где се искључујемо ка манастиру Светих Кирика и Јулите. На путу стајемо и из превоза идемо у кратку шетњу у оба смера око 1 км да обиђемо водопад Рипало, а потом се враћамо у превоз и настављамо 2 км до манастира. Посета манастира је могућа у договору са групом. Од манастира идемо кружном стазом преко гребена  до наше крајње тачке успона Големи врх (1371м) одакле се пружа предиван поглед на Стару планину  као и врх који смо посетили претходног дана. У повратку идемо суседном страном гребена и спуштамо се до манастира, где ће нас чекати превоз.

Стаза је кружна и потребно је око 5 сати хода са паузама за пролазак исте. Спуштамо се у насеље и правимо паузу на два природна језера у Смиловцима. Могуће је купање ако временски услови дозволе. Планирано задржавање је око пола сата на језерима. Могуће је докупити намирнице у насељу или у суседном граду Димитровград. Планирано је у повратку да ручамо у неком од ресторана на путу.

Око 17 часова полазак за Београд преко ауто-пута.

Долазак у Београд око поноћи.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.