Loading Događaji

Srebrna glava 1932m, vodopadi i  Golemi vrh (1371m)

Posetite sa nama na samoj granici Srbije sa Bugarskom najistočniju tačku Srbije – vrh Srebrna glava 1932 m koji se nalazi na Staroj planini iznad sela Senokos. U planu je još i obilazak četiri vodopada Skok, Dvojni, Ivkov vir i Vodotok. Planina Vidlič je jedan od venaca Stare planine. Manje je poznata javnosti, ali obiluje prirodnim lepotama. Posetićemo selo Smilovac, vodopad Ripalo, manastir Svetih Kirika i Julite i grebenom izaći na Golem vrh 1371m.

Troškovi prevoza: 5000 dinara – autobus 

                                      5500 dinara – minibus

(obuhvata prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama, smeštaj i obrok za vozača).

Smeštaj – 1200 dinara  za dva noćenja sa uključenom  boravišnom taksom, plaća se na licu mesta.

Smeštaj je u planinarski domu u Senokosu. Dom je opremljen sa kuhinjom i tri mokra čvora.

Poneti vreću za spavanje ili posteljinu.

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena kartica

Oprema: slojevita odeća sa rezervnom presvlakom, gojzerice, čeona lampa sa rezervnom baterijom, štapovi (kupaći kostim-opciono)

Hrana:  hrana je iz ranca tokom ture. Snadbevanje namirnicima nije moguće na planini, pa je potrebno poneti hrane za dva dana boravka. Poneti 2 litra vode na dnevnu akciju.

Moguće je da nas uslužno u selu ugoste sa pripremom doručka ili ručka.

Vodič: Marko Grujić MB 889, tel 063 165 9908, mrserpampur@gmail.com

Prijave kod vodiča uz uplatu punog iznosa prevoza, vrše se preko računa kluba. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom uplaćeni novac se ne vraća.

PROGRAM

Petak 23. jun                                  

Polazak u 16:30 sa parkinga iza Sava Centra.  Putujemo auto-putem ka Pirotu, gde se isključujemo i nastavljamo ka selu Senokos gde ćemo biti smešteni u planinarskom domu.

Očekivani dolazak u dom do 23:00.

Subota 24. jun – Srebrna glava i vodopadi

Ustajanje i polazak nakon doručka u 08:00. Idemo uz Vodeničku  reku makadamskim putem do šumskog puta  sa kojeg ćemo se povremeno isključivati kako bi na pomenutoj reci obišli  četiri  vodopada Skok, Dvojni, Ivkov vir i Vodotok.

Nakon toga izlazimo na čistinu i nastavljamo do vrha Srebrna glava(1932m). Pravimo dužu pauzu kako bi uživali  u pogledu na susedne vrhove Kom, Tri Čuke, Kopren…

Na stazi postoji mogućnost dopune vode na planinskim izvorima. Staza je kondiciono zahtevna i potrbna je izdržljivost i kondciona spremnost. Drugim putem se spuštamo do makadamskog puta i vraćamo se u naš smeštaj.

Dužina staze iznosi 25km sa kumulativnim usponom od 1100m. Očekivano potrebno vreme da se staza pređe je oko 10 sati sa pauzama.

Nedelja 25. jun – Vidlič planina

Polazak iz smeštaja u 07:30 (trajno napuštamo smeštaj), putujemo prevozom oko 40 min. do samog ulaska u naselje Smilovci  gde se isključujemo ka manastiru Svetih Kirika i Julite. Na putu stajemo i iz prevoza idemo u kratku šetnju u oba smera oko 1 km da obiđemo vodopad Ripalo, a potom se vraćamo u prevoz i nastavljamo 2 km do manastira. Poseta manastira je moguća u dogovoru sa grupom. Od manastira idemo kružnom stazom preko grebena  do naše krajnje tačke uspona Golemi vrh (1371m) odakle se pruža predivan pogled na Staru planinu  kao i vrh koji smo posetili prethodnog dana. U povratku idemo susednom stranom grebena i spuštamo se do manastira, gde će nas čekati prevoz.

Staza je kružna i potrebno je oko 5 sati hoda sa pauzama za prolazak iste. Spuštamo se u naselje i pravimo pauzu na dva prirodna jezera u Smilovcima. Moguće je kupanje ako vremenski uslovi dozvole. Planirano zadržavanje je oko pola sata na jezerima. Moguće je dokupiti namirnice u naselju ili u susednom gradu Dimitrovgrad. Planirano je u povratku da ručamo u nekom od restorana na putu.

Oko 17 časova polazak za Beograd preko auto-puta.

Dolazak u Beograd oko ponoći.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.