Loading Догађаји

Стара планина или Балкан планина се налази у југоисточној Србији у близини Пирота, а највећим делом је смештена у Бугарској где се протеже све до Црног мора. Највиши врх Старе планине у Србији је Миџор 2169 мнв, а истичу се и Дупљак 2032 мнв, Копрен 1964 мнв, Три чуке 1937 мнв… За Парк природе је проглашена 1997.године као подручје заштите прве категорије од националног значаја, али смо и поред тога сведоци покушаја изградње мини хидроелектрана и бесомучне сече шуме.

Стара планина је веома богата планинским потоцима, водопадима ( од којих су многи откривени тек у 20.веку ), разноврсним биљним и животињским светом. Можда нема изазовне врхове, али зато плени дивљином и пространством. Због свега овога је веома популарна дестинација међу планинарима.

 

 

 

 

 

Миџор (2169 мнв) је највиши врх у делу Старе планине која се налази у Србији, а смештен је на самој граници са Бугарском. Често је посећен од стране планинара.

Дупљак (2032 мнв) се налази око 2 км североисточно од Миџора и уз Миџор је једини врх преко 2000 м у нашем делу Старе планине. Успон на њега је тежи и изазовнији од успона на Миџор. Са Дупљака се се пружа изузетан поглед на Миџор и цело пространство Старе планине, Ртањ, Суву планину…

Тумба је видиковац изнад кањона Темштице у близини села Темска. Испод овог видиковца се налази хидроелектрана Темац и истоимено одмаралиште. Спада међу најлепше видиковце на Старој планини.

Водопад Бигар се налази поред пута Пирот-Књажевац на око 5 км од села Кална, на месту где се поток Буковски улива у Стањинску реку. Висок је око 15 м и прелива се преко лаког рупичастог камена бигра по коме је добио име. Узводно од њега се налази својеврсна природна атракција, више мањих водопада у кориту реке и 3 језерцета са бистром водом.

 

Програм

Субота, 22.мај

 • 06:30 – полазак из Београда, угао Сарајевске и Дринске
 • 10:30 – долазак у Пирот, доручак и куповина неопходних ствари
 • 12:00 – одлазак према селу Темска и видиковцу Тумба
 • 12:30 – полазак на успон на Тумбу, укупно ћемо испешачити око 5 км са око 300 м висинске разлике у успону и силаску
 • 13:30 – пауза на Тумби 45 минута
 • 15:00 – силазак до превоза и полазак према водопаду Бигар
 • 15:30 – обилазак водопада Бигар, укупно ћемо испешачити око 3км са  незнатном висинском разликом
 • 16.30 – одлазак до смештаја у Црном Врху пре тога вечера у ресторану у Кални или из ранца. Одмор.

Недеља, 23. мај

 • 07.00 – окупљање на паркиралишту код Планинарског дома “Бабин зуб” са свим стварима и паковање за успон. На успон је потребно понети најмање 1,5 л воде, по жељи сендвич, воће, нешто слатко.
 • 07:15 – полазак на успон на Миџор и Дупљак стазом која иде испод врхова Жаркова чука и Прилепски врх
 • 11:15 – излазак на Миџор и пауза на врху 15 минута
 • 11:30 – одлазак према Дупљаку удаљеном око 2 км преко превоја Вучја јама. Силазак са Миџора до превоја је прилично стрм.
 • 12:30 – излазак на Дупљак и пауза 30 минута. Уживамо у погледима.
 • 16:00 – силазак до Планинарског дома “Бабин зуб” и паковање.
 • 16:15 – полазак кући. По жељи вечера у Сврљигу у ресторану “Камионџија” или из ранца.
 • 22:00 – 23:00 – очекивани долазак у Београд.

* Група која пење Миџор и Дупљак ће испешачити до 20 км са око 800 м висинске разлике у успону и силаску, а они који пењу само Миџор ће прећи око 16 км са 600 м висинске разлике у успону и силаску. Али препорука је да сви идемо и на Дупљак због атрактивности успона и јако лепих видика.

Котизација: 5.000 динара

Котизација обухвата превоз, путарине, преноћиште, пратеће трошкове превозника и организационе трошкове.  

Опрема: Планинарске ципеле и одећа прилагођена временским приликама. Понети јакну, резервну обућу, мајице и чарапе. За сваки случај имати кабаницу или кишобран, али и шешир, капу или мараму као заштиту од сунца. Понесите штапове ако имате. Вишак ствари остаје у превозу.

Храна и вода: у суботу је могуће доручковати у Пироту, а вечера у Кални или у смештају у договору са домаћинима. У недељу по жељи вечера у Сврљигу после 16:00 ч. Може и храна из ранца.  На стазу понети сендвиче, воће, слаткише. Имати увек најмање 1,5 л воде у ранцу.

Документација: лична карта, здравствена и чланска картица са маркицом за текућу годину.

Водич: Горан Стојановић МБ 520, тел. 062/294026, звати после 17:00 часова, мејл: gorans2711@gmail.com

Пријава је важећа искључиво уз уплату аконтације од 3.000 динара, сваког четвртка у просторијама клуба, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени крст, а могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном враћа се половина уплаћеног износа. У случају одустајања на дан акције водич задржава комплетну уплату. Крајњи рок за пријаву је до 19.05.2021. године.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.

*Обавезно је ношење маски за лице у превозу!

*На акцији могу учествовати само планинари који поседују чланску картицу клуба који је у саставу ПСС-а или су поднели захтев за учлањење.

-Потребно је да учесници акције буду у солидној психо – физичкој кондицији.