Loading Događaji

Stara planina ili Balkan planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji u blizini Pirota, a najvećim delom je smeštena u Bugarskoj gde se proteže sve do Crnog mora. Najviši vrh Stare planine u Srbiji je Midžor 2169 mnv, a ističu se i Dupljak 2032 mnv, Kopren 1964 mnv, Tri čuke 1937 mnv… Za Park prirode je proglašena 1997.godine kao područje zaštite prve kategorije od nacionalnog značaja, ali smo i pored toga svedoci pokušaja izgradnje mini hidroelektrana i besomučne seče šume.

Stara planina je veoma bogata planinskim potocima, vodopadima ( od kojih su mnogi otkriveni tek u 20.veku ), raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Možda nema izazovne vrhove, ali zato pleni divljinom i prostranstvom. Zbog svega ovoga je veoma popularna destinacija među planinarima.

 

 

 

 

 

Midžor (2169 mnv) je najviši vrh u delu Stare planine koja se nalazi u Srbiji, a smešten je na samoj granici sa Bugarskom. Često je posećen od strane planinara.

Dupljak (2032 mnv) se nalazi oko 2 km severoistočno od Midžora i uz Midžor je jedini vrh preko 2000 m u našem delu Stare planine. Uspon na njega je teži i izazovniji od uspona na Midžor. Sa Dupljaka se se pruža izuzetan pogled na Midžor i celo prostranstvo Stare planine, Rtanj, Suvu planinu…

Tumba je vidikovac iznad kanjona Temštice u blizini sela Temska. Ispod ovog vidikovca se nalazi hidroelektrana Temac i istoimeno odmaralište. Spada među najlepše vidikovce na Staroj planini.

Vodopad Bigar se nalazi pored puta Pirot-Knjaževac na oko 5 km od sela Kalna, na mestu gde se potok Bukovski uliva u Stanjinsku reku. Visok je oko 15 m i preliva se preko lakog rupičastog kamena bigra po kome je dobio ime. Uzvodno od njega se nalazi svojevrsna prirodna atrakcija, više manjih vodopada u koritu reke i 3 jezerceta sa bistrom vodom.

 

Program

Subota, 22.maj

 • 06:30 – polazak iz Beograda, ugao Sarajevske i Drinske
 • 10:30 – dolazak u Pirot, doručak i kupovina neophodnih stvari
 • 12:00 – odlazak prema selu Temska i vidikovcu Tumba
 • 12:30 – polazak na uspon na Tumbu, ukupno ćemo ispešačiti oko 5 km sa oko 300 m visinske razlike u usponu i silasku
 • 13:30 – pauza na Tumbi 45 minuta
 • 15:00 – silazak do prevoza i polazak prema vodopadu Bigar
 • 15:30 – obilazak vodopada Bigar, ukupno ćemo ispešačiti oko 3km sa  neznatnom visinskom razlikom
 • 16.30 – odlazak do smeštaja u Crnom Vrhu pre toga večera u restoranu u Kalni ili iz ranca. Odmor.

Nedelja, 23. maj

 • 07.00 – okupljanje na parkiralištu kod Planinarskog doma “Babin zub” sa svim stvarima i pakovanje za uspon. Na uspon je potrebno poneti najmanje 1,5 l vode, po želji sendvič, voće, nešto slatko.
 • 07:15 – polazak na uspon na Midžor i Dupljak stazom koja ide ispod vrhova Žarkova čuka i Prilepski vrh
 • 11:15 – izlazak na Midžor i pauza na vrhu 15 minuta
 • 11:30 – odlazak prema Dupljaku udaljenom oko 2 km preko prevoja Vučja jama. Silazak sa Midžora do prevoja je prilično strm.
 • 12:30 – izlazak na Dupljak i pauza 30 minuta. Uživamo u pogledima.
 • 16:00 – silazak do Planinarskog doma “Babin zub” i pakovanje.
 • 16:15 – polazak kući. Po želji večera u Svrljigu u restoranu “Kamiondžija” ili iz ranca.
 • 22:00 – 23:00 – očekivani dolazak u Beograd.

* Grupa koja penje Midžor i Dupljak će ispešačiti do 20 km sa oko 800 m visinske razlike u usponu i silasku, a oni koji penju samo Midžor će preći oko 16 km sa 600 m visinske razlike u usponu i silasku. Ali preporuka je da svi idemo i na Dupljak zbog atraktivnosti uspona i jako lepih vidika.

Kotizacija: 5.000 dinara

Kotizacija obuhvata prevoz, putarine, prenoćište, prateće troškove prevoznika i organizacione troškove.  

Oprema: Planinarske cipele i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti jaknu, rezervnu obuću, majice i čarape. Za svaki slučaj imati kabanicu ili kišobran, ali i šešir, kapu ili maramu kao zaštitu od sunca. Ponesite štapove ako imate. Višak stvari ostaje u prevozu.

Hrana i voda: u subotu je moguće doručkovati u Pirotu, a večera u Kalni ili u smeštaju u dogovoru sa domaćinima. U nedelju po želji večera u Svrljigu posle 16:00 č. Može i hrana iz ranca.  Na stazu poneti sendviče, voće, slatkiše. Imati uvek najmanje 1,5 l vode u rancu.

Dokumentacija: lična karta, zdravstvena i članska kartica sa markicom za tekuću godinu.

Vodič: Goran Stojanović MB 520, tel. 062/294026, zvati posle 17:00 časova, mejl: gorans2711@gmail.com

Prijava je važeća isključivo uz uplatu akontacije od 3.000 dinara, svakog četvrtka u prostorijama kluba, ul. Vojvode Šupljikca 31, Crveni krst, a moguća je i uplata preko računa. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom vraća se polovina uplaćenog iznosa. U slučaju odustajanja na dan akcije vodič zadržava kompletnu uplatu. Krajnji rok za prijavu je do 19.05.2021. godine.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.

*Obavezno je nošenje maski za lice u prevozu!

*Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

-Potrebno je da učesnici akcije budu u solidnoj psiho – fizičkoj kondiciji.