Loading Догађаји

Титов Врх са својих 2747 метара највиши је врх масива Шар планине, а уједно и други највећи врх у Северној Македонији. Успон на врх није технички захтеван, обилује како стрмим, тако и лепим и питомим теренима, али захтева и веома добру физичку припремљеност.

Завршни успон на Титов врх

Кањон Матке

 

 

 

 

 

 

Петак, 21. мај

Полазак у 17:30, из улице Агостина Нета са паркинга преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Како би што пре стигли до крајњег одредишта, Попове Шапке, задржавања и пауза неће бити, правићемо само кратке и нужне паузе на пумпама. Долазак у Попову Шапку око 24 часова, одмах се смештамо у собе ски дома „КОНАК“ и одлазимо на спавање.

Субота, 22. мај

У 8 часова полазак ка Титовом врху (2747м). Од Попове Шапке ка врху воде летња и зимска стаза. Зимска је тежа, са више успона, а летња је лакша и мање захтевна, па ћемо њоме ићи у повратку.

Зимска стаза води преко врха Церипашина (2540м), затим настављамо ка врху Антена (2526м), а потом и на стрми гребенски врх Бакардан (2704м), са којег ћемо се спустити пар стотина метара како бисмо се након тога попели на сам Титов врх (2747м). Стаза је својим већим делом гребенска и пружа изузетан доживљај Шар планине. При ведром дану сво време пружа се хоризонт неописиве природне лепоте. При успону морамо да савладамо 1600м висинске разлике.

Повратак летњом стазом пружа нам доживљај питомих терена, пашњака пуних стада и поглед на непрегледне зелене долине Шар планине. Успон и спуст трајаће између 10-12 сати. Журбе неће бити, пред нама је дуг дан, а чекаће нас и одмор, релаксација и ноћење. Повратак у Попову Шапку до 20 часова, дружење и слободне активности.

Недеља, 23. мај

Након доручка и паковања , полазак у 9 часова. Одлазимо до кањона Матке, који је удаљен петнаестак километара од Скопља и до кога ће нам требати сат до сат и по времена вожње. Направићемо краћу пешачку туру, проћи цркве и манастире дуж кањона и окрепити се у неком од ресторана, уживајући у јединственој лепоти кањона Матке. Ко жели може приуштити себи и вожњу чамцем кроз меандере кањона. Након тога запутићемо се у центар Скопља, у који ћемо доћи око 14-15 часова. Слободно време за посету граду до 18 часова, када крећемо назад ка Београду. Долазак у Београд најкасније до 23 часова.

Скопље

Опрема: планинарске ципеле, штапови, кабаница, заштита од сунца…

Документа: Пасош или лична карта, планинарска картица са плаћеном чланарином за 2021 годину

Котизација: 55 евра

Котизација обухвата превоз комбијем или минибусом са путаринама кроз Србију и Македонију, као и трошкове оброка и ноћења возача.

Ноћење у ски дому КОНАК, плаћа свако сам себи на лицу месту. Објекат је квалитетан и комфоран и има све потребне услове за угодан боравак. Ноћење кошта 500 денара ( 8 еура ), а ко жели ноћити у луксузнијем хотелском делу објекта, цена је 900 денара ( 15 еура ). У склопу дома налази се и ресторан са широком понудом.

Водич: Бојан Јелић (МБ 675), тел: 064 0310 146; мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријава је важећа искључиво уз уплату пуног износа, сваког четвртка у просторијама клуба, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени крст, а могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном враћа се половина уплаћеног износа. У случају одустајања на дан акције водич задржава комплету уплату.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.