Loading Догађаји

ТОМЕТИНО ПОЉЕ је предео нестварне лепоте, са небројено много видиковаца са којих се пружа незабораван поглед на околне таласасте падине, брда, ливаде, шумарске брезе и четинаре ту и тамо стада оваца и крава са бројним засеоцима и усамљеним кућама. У потпуности одудара од оближњег Маљена и Дивчибара и више подсећа на прерију Дивљег запада где само недостају Индијанци са својим шареним коњима.

Иако није много висок, пределом домирина марканти врх Влашић (716 мнв). Ту је и река Козлица која се улива у Каменицу, познату по својим меандрима. Управо код ранча Орлово гнездо река Каменица чудесно меандрира, тако да ћемо бити у прилици да са видиковца по имену Клик уживамо у том призору који у потпуности осваја. Сам ранч има и своје вештачко језеро а налази се у подножју литице на којима су се некада могли видети и орлови.

 

 

 

 

 

 

План акције:

Полазак у суботу 24.априла у 07:00 са угла Сарајевске и Дринске, пожељно је доћи 10 минута раније. Идемо ауто-путем Милош Велики, а пауза за доручак је у Мионици.

У 10:30 планиран је долазак у Тометино поље и полазак на пешачку туру:

мост у селу Тометино поље  – Голо брдо (710 м) – видиковац Клик (700 м) – река Каменица – Влашић (716 м) – река Козлица – Орлово гнездо – мост у селу Тометино поље.

Стаза је кружна, дужине око 15 км и спада у средње тешке стазе. Оквирно време пешачења је 6-7 сати. Укупан успон је око 650 м.

17:00 – Полазак за Дивчибаре.

17:30 – Долазак на Дивчибаре и пауза за оброк и обилазак центра (уколико мере дозволе).

У 19:00 је планиран полазак за Београд, а долазак је око 22:00

Котизација: 1.500 динара

Опрема: дубоке ципеле или патике за трекинг. Одећа прилагођена временским условима. Заштита од кише (кабаница, мањи кишобран или јакна) и сунца – шешир, качкет или марама. Резервна мајица, резервна обућа и чарапе.Вишак ствари остаје у превозу.

Храна и вода: на стазу је потребно понети најмање 2 литра воде! Храна из ранца и у неком од ресторана на Дивчибарама након завршетка пешачења (по жељи).

Документација: планинарска картица са плаћеном чланарином за текућу годину, лична карта и здравствена књижица

Водич: Горан Стојановић (М.Б. 520), тел. 062/294026 после 17:00 часова, мејл: gorans2711@gmail.com

Пријава се прихвата само уз уплаћану аконтацију. По уплати аконтације, одустајање је могуће само уз замену.

Напомена: Обавезно је придржавање прописаних епидемиолошких мера!

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.