Loading Događaji

TOMETINO POLJE je predeo nestvarne lepote, sa nebrojeno mnogo vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled na okolne talasaste padine, brda, livade, šumarske breze i četinare tu i tamo stada ovaca i krava sa brojnim zaseocima i usamljenim kućama. U potpunosti odudara od obližnjeg Maljena i Divčibara i više podseća na preriju Divljeg zapada gde samo nedostaju Indijanci sa svojim šarenim konjima.

Iako nije mnogo visok, predelom domirina markanti vrh Vlašić (716 mnv). Tu je i reka Kozlica koja se uliva u Kamenicu, poznatu po svojim meandrima. Upravo kod ranča Orlovo gnezdo reka Kamenica čudesno meandrira, tako da ćemo biti u prilici da sa vidikovca po imenu Klik uživamo u tom prizoru koji u potpunosti osvaja. Sam ranč ima i svoje veštačko jezero a nalazi se u podnožju litice na kojima su se nekada mogli videti i orlovi.

 

 

 

 

 

 

Plan akcije:

Polazak u subotu 24.aprila u 07:00 sa ugla Sarajevske i Drinske, poželjno je doći 10 minuta ranije. Idemo auto-putem Miloš Veliki, a pauza za doručak je u Mionici.

U 10:30 planiran je dolazak u Tometino polje i polazak na pešačku turu:

most u selu Tometino polje  – Golo brdo (710 m) – vidikovac Klik (700 m) – reka Kamenica – Vlašić (716 m) – reka Kozlica – Orlovo gnezdo – most u selu Tometino polje.

Staza je kružna, dužine oko 15 km i spada u srednje teške staze. Okvirno vreme pešačenja je 6-7 sati. Ukupan uspon je oko 650 m.

17:00 – Polazak za Divčibare.

17:30 – Dolazak na Divčibare i pauza za obrok i obilazak centra (ukoliko mere dozvole).

U 19:00 je planiran polazak za Beograd, a dolazak je oko 22:00

Kotizacija: 1.500 dinara

Oprema: duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše (kabanica, manji kišobran ili jakna) i sunca – šešir, kačket ili marama. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape.Višak stvari ostaje u prevozu.

Hrana i voda: na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode! Hrana iz ranca i u nekom od restorana na Divčibarama nakon završetka pešačenja (po želji).

Dokumentacija: planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lična karta i zdravstvena knjižica

Vodič: Goran Stojanović (M.B. 520), tel. 062/294026 posle 17:00 časova, mejl: gorans2711@gmail.com

Prijava se prihvata samo uz uplaćanu akontaciju. Po uplati akontacije, odustajanje je moguće samo uz zamenu.

Napomena: Obavezno je pridržavanje propisanih epidemioloških mera!

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.