Loading Догађаји

Око 120 км јужно од Београда налазе се две дивне планине, Сувобор и Маљен које се надовезују једна на другу. Решили смо да их спојимо и да после дуго времена организујемо  трансверзалу дужине 50 км.

Трансверзала је планинарски обележени пут који спаја више карактеристичних тачака  на једној или више планина. Трансверзала повезује планинске врхове, историјске локалитете, природне реткости. Обе планине које обилазимо  красе пространи брдски предели са доста четинарске вегетације, са доста ливада, река, пећина и камених формација. Планирамо да у два дана посетимо обе планине са што више локалитета и врхова и да направимо трансферзалу по ове две прелепе планине.

Учесници акције морају бити у доброј физичкој кондицији!

Укупна дужина трансверзале је 50км.

Превоз: 2500 динара (обухвата превоз изнајмљеним возилом са путаринама, оброке и преноћиште за возача)

Ноћење у пл.дому: 600 динара (плаћа се у дому)

Пожељно је понети врећу за спавање или постељину.

Документа: чланска картица са маркицом за 2023. годину, лична карта, здравствена књижица.

Опрема: ципеле, камашне, чеона лампа, штапови, заштита од кише, резервна пресвлака.

Храна и вода:  храна из ранца, понети минимум 1,5 литар воде.

Водичи:

Уна Матко       тел. 065/3011066, и-мејл: una.matko@gmail.com

Марко Грујић тел. 063/1659908,  и-мејл: mrserpampur@gmail.com

Пријаве код водича уз уплату пуног износа превоза, четвртком од 19-20 часова на редовним састанцима клуба у улици Ђурићева 3а на Звездрари, зграда иза Универекспорт маркета. Могућа је и уплата преко рачуна клуба. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, јер се уплаћени износ не враћа.

Пријавити се најкасније до 27. марта, због резервације превоза.

Програм

Субота 01.април

Полазак у суботу 01. априла у 06:00 са паркинга код Сава центра. Скуп свих учесника акције 15 минута пред полазак.

Долазак  до планинарског дома „Чика Душко Јовановић“ где правимо јутрању паузу уз кафу. Ово је уједно и наша полазна тачка. Одатле стаза води ливадама, шумама и гребенима преко врхова Рајац (847 м), Сувобор (866 м), Бабина Глава, Равна Гора, Риорак (721м), Риор (881м), Мали Маљен (909м), Чикер (873м), Власови (1033м), Краљев сто (1104м) и завршава се у центру Дивчибара где се смештамо у планинарски дом који је у власништву ПД „ПТТ“. Спаваоне су групне са креветима на спрат и заједничким купатилом, пожељно је понети врећу за спавање или постељину.

Дужина стазе око 32 км са пређеном висинском разликом око 1400 м успона. Стаза је проходна, а на једном месту треба прећи плитку реку. На пешачење понети дневни ранац, док вишак ствари остављамо у превозу. Допуна воде је могућа на више места, али минимално дневно понети 1,5л воде са собом. У договору са домаћином у дому ће се спремити за ручко-вечеру чорбаст пасуљ.

Недеља 02.април

Овог дана планирамо да испешачимо нешто мање километара у правцу Тометиног поља.

Доручак, паковање и напуштање дома до 8 часова. Са собом носимо дневни ранац, а вишак ствари остављамо  у превозу. Крећемо стазом у правцу Црног врха (1096 м) и потом даље до Великих плећа (1025 м). Настављамо  стазом до Вражјег вира, лепог проширења на реци Бела Каменица где уживамо у нетакнутној природи. Уколико услови буду дозвољавали да пређемо реку, настављамо даље преко Стрме косе до Краљевог стола. У другој опцији бирамо шумску стазу, којом се ређе иде. Изаћићемо на  шумски пут одакле се спуштамо преко Белог камена (801 м) до планинарског дома “Тометино поље“, до  последње тачке наше шетње.

Дужина стазе око 18км са укупном пређеном висинском разликом око 600 м успона и 900 м спуста.

Ту ће нас чекати превоз. Планирани полазак за Београд је у 16:00. Са успутном паузом  за ручак у неком од ресторана очекивани долазак у Београд  је око 20 часова.

 

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.