Loading Događaji

Oko 120 km južno od Beograda nalaze se dve divne planine, Suvobor i Maljen koje se nadovezuju jedna na drugu. Rešili smo da ih spojimo i da posle dugo vremena organizujemo  transverzalu dužine 50 km.

Transverzala je planinarski obeleženi put koji spaja više karakterističnih tačaka  na jednoj ili više planina. Transverzala povezuje planinske vrhove, istorijske lokalitete, prirodne retkosti. Obe planine koje obilazimo  krase prostrani brdski predeli sa dosta četinarske vegetacije, sa dosta livada, reka, pećina i kamenih formacija. Planiramo da u dva dana posetimo obe planine sa što više lokaliteta i vrhova i da napravimo transferzalu po ove dve prelepe planine.

Učesnici akcije moraju biti u dobroj fizičkoj kondiciji!

Ukupna dužina transverzale je 50km.

Prevoz: 2500 dinara (obuhvata prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama, obroke i prenoćište za vozača)

Noćenje u pl.domu: 600 dinara (plaća se u domu)

Poželjno je poneti vreću za spavanje ili posteljinu.

Dokumenta: članska kartica sa markicom za 2023. godinu, lična karta, zdravstvena knjižica.

Oprema: cipele, kamašne, čeona lampa, štapovi, zaštita od kiše, rezervna presvlaka.

Hrana i voda:  hrana iz ranca, poneti minimum 1,5 litar vode.

Vodiči:

Una Matko       tel. 065/3011066, i-mejl: una.matko@gmail.com

Marko Grujić tel. 063/1659908,  i-mejl: mrserpampur@gmail.com

Prijave kod vodiča uz uplatu punog iznosa prevoza, četvrtkom od 19-20 časova na redovnim sastancima kluba u ulici Đurićeva 3a na Zvezdrari, zgrada iza Univereksport marketa. Moguća je i uplata preko računa kluba. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, jer se uplaćeni iznos ne vraća.

Prijaviti se najkasnije do 27. marta, zbog rezervacije prevoza.

Program

Subota 01.april

Polazak u subotu 01. aprila u 06:00 sa parkinga kod Sava centra. Skup svih učesnika akcije 15 minuta pred polazak.

Dolazak  do planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“ gde pravimo jutranju pauzu uz kafu. Ovo je ujedno i naša polazna tačka. Odatle staza vodi livadama, šumama i grebenima preko vrhova Rajac (847 m), Suvobor (866 m), Babina Glava, Ravna Gora, Riorak (721m), Rior (881m), Mali Maljen (909m), Čiker (873m), Vlasovi (1033m), Kraljev sto (1104m) i završava se u centru Divčibara gde se smeštamo u planinarski dom koji je u vlasništvu PD „PTT“. Spavaone su grupne sa krevetima na sprat i zajedničkim kupatilom, poželjno je poneti vreću za spavanje ili posteljinu.

Dužina staze oko 32 km sa pređenom visinskom razlikom oko 1400 m uspona. Staza je prohodna, a na jednom mestu treba preći plitku reku. Na pešačenje poneti dnevni ranac, dok višak stvari ostavljamo u prevozu. Dopuna vode je moguća na više mesta, ali minimalno dnevno poneti 1,5l vode sa sobom. U dogovoru sa domaćinom u domu će se spremiti za ručko-večeru čorbast pasulj.

Nedelja 02.april

Ovog dana planiramo da ispešačimo nešto manje kilometara u pravcu Tometinog polja.

Doručak, pakovanje i napuštanje doma do 8 časova. Sa sobom nosimo dnevni ranac, a višak stvari ostavljamo  u prevozu. Krećemo stazom u pravcu Crnog vrha (1096 m) i potom dalje do Velikih pleća (1025 m). Nastavljamo  stazom do Vražjeg vira, lepog proširenja na reci Bela Kamenica gde uživamo u netaknutnoj prirodi. Ukoliko uslovi budu dozvoljavali da pređemo reku, nastavljamo dalje preko Strme kose do Kraljevog stola. U drugoj opciji biramo šumsku stazu, kojom se ređe ide. Izaćićemo na  šumski put odakle se spuštamo preko Belog kamena (801 m) do planinarskog doma “Tometino polje“, do  poslednje tačke naše šetnje.

Dužina staze oko 18km sa ukupnom pređenom visinskom razlikom oko 600 m uspona i 900 m spusta.

Tu će nas čekati prevoz. Planirani polazak za Beograd je u 16:00. Sa usputnom pauzom  za ručak u nekom od restorana očekivani dolazak u Beograd  je oko 20 časova.

 

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.