Loading Događaji

Veliki 1271m, Srednji 1301m i Mali Povlen 1347m

Povlen pripada vencu Valjevskih planina i nalazi se tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Veliki vrh1271 m je najniži, a Mali vrh1347 m je najviši vrh ove zanimljive planine, čiji predeli i raznolikost terena, ne mogu ostaviti planinare ravnodušnim.  Planina je pogodna za sve kategorija planinara, a u zimskim uslovima ona je prava snežna lepotica koja zahteva i malo kondicije. Doživimo zajedno zimsku idilu.

Prevoz: 2.000 din (obuhvata prevoz, putarine i ishranu za vozača)

Dokumenta: lična karta, planinarska kartica sa markicom za tekuću godinu.

Oprema: standardna za uspone u zimskim uslovima- duboke cipela, topla slojevita odeća, kamašne, štapovi, zaštita od vetra i kiše, čeona lampa..

Hrana i voda: hrana iz ranca na turi, poneti minimum 1,5 litar vode.

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466;  tel: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                  

Prijave i sve dodatne informacije kod vodiča uz obaveznu uplatu prevoza. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se novac ne vraća.

Program

Polazak u nedelju 29. janura u 7:00, ulica Dr. Agostina Neta -Novi Beograd (preko puta TC Delta City) ulicom prema Savi. Putujemo do Valjeva i dalje do prevoja Debelo brdo, odvajanje lokalnim putem prema Povlenu. U zavisnosti od količine snega na putu, treba računati na opciju da pešačimo od glavnog puta do planinarskog doma (2,3 km). Od planinarskog doma krećemo na uspon u trajanju do 30 min do vrha Veliki Povlen (1271 m) sa koga se pruža pogled prema Jablaniku i Medvedniku. Nastavak grebenom i dalje kroz šumu do vrha Srednji Povlen (1301 m) do koga je potrebno oko 1,5 sat. Pauza na vrhu. Oni koji ne budu spremni za nastavak uspona mogu da se vrate šumskim putem do planinarskog doma (ukoliko bude otvoren tog dana) i sačekaju ostatak grupe.

Sa Srednjeg vrha nastavljamo dalje pored crkve na Kneževom polju prema najvišem vrhu: Mali Povlen (1347 m) do koga nam je potrebno oko 1,5 sat u zavisnoti od količine snega. Posle pauze na vrhu povratak lokalnim putem do planinarskog doma (pravimo dužu pauzu u domu ukoliko bude radio) ili silazak do Debelog brda odakle prevozom nastavljamo prema Valjevu gde ćemo usput napraviti pauzu za čaj, kafu…

Polazak za Beograd oko 18:00, očekivani dolazak u Beograd  oko 20:00.

*Vodič zadržava pravo izmene plana usled nepredviđenih okolnosti.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.