Loading Догађаји

Планина Рудник својим масивом доминира централном Србијом. Зову је и ”Kров  Шумадије.” На овој планини се живело и рударило још у праисторијско време. Живели су на подручју ове планине Илири, Келти, Римљани,Турци… и сви су користили њено рудно благо (бакар, олово, сребро, горски кристал )…наставили су то и српски владари, а краљ Драгутин је ту исковао и први српски динар са ћириличним натписом. Планина је врло шумовита и захваљујући великом броју сунчаних дана, ваздушним струјањима и високој јонизацији ваздуха, још давне 1922.год. проглашена је ваздушном бањом. Планина има девет врхова изнад 1000 м, добро су јој стазе обележене и пружа планинарима задовољство упознавања стаза, било да се дође на један или више дана. Oд Београда је удаљена стотинак километара.

Превоз: 2000 динара  (обухвата превоз, путарину, храну за возача)

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта, здравствена књижица

Опрема: гојзерице, одећа прилагођена временским условима, тања јакна са капуљачом, резервне чарапе и мајица за пресвући, ранац са две флаше од о,5 литара воде.

Храна: из ранца, понети воће и орашасте плодове, а на некој од пауза можемо направити и песто од сремуша.  

Водич: Јагода Новески МБ 467 тел: 060/ 751 32 97

Пријаве код водича, на тел. 060/ 751 32 97 или на састанку у клубу сваког четвртка  19-20:30, Ђурићева 3а. Пријава је валидна по уплати износа.

Пријавити се најкасније до 23. 03. 2023. због резервације превоза.

Фото: Гордана Милетић

Програм

Овај дан на планини Рудник посветићемо геологији, па ће са нама кренути геолог или гемолог, а деца ће искуствено учити о тим наукама и на терену сазнати шта су стене, а шта минерали. Потражићемо горски кристал, за кога се верује да има способност апсорпције негативне енергије. Имаћемо и радионицу “Потрага за благом“- а ко од деце може, нека понесе лупу.

Полазак у суботу 25. марта у  7 часова са паркинга код Сава Центра (доћи петнаестак мин. раније). Путујемо ауто-путем ка Младеновцу, Тополи и варошици Рудник, те делу варошице који се зове Колонија. Одатле крећемо ка Шумској кући и археолошком локалитету Прљуша (986 м). Са Прљуше се пружа невероватан поглед на јужне обронке Шумадије, централне и западне Србије. После задржавања  на овом локалитету идемо ка врху Мали Штурац 1058 м, затим гребенски на Средњи Штурац 1113 м, те ски стазом ка превоју између Средњег и Великог Штурца. Ко буде уморан, може остати на превоју, а остатак групе ће се попети до Цвијићевог врха 1132 м. Посећујемо локалитет Градови и спуштамо се до варошице Рудник и нашег аутобуса.

Стаза је дугачка око 12 километара.

Повратак за Београд између 17:30 – 18:00.  

Планина Рудник ће нас свакако освојити својим чистим ваздухом, природом, добром енергијом њеног тла, свим оним што ћемо сазнати о њеној историји, зато тога дана будимо планинари и истраживачи!

Фото: Гордана Милетић

Фото: Гордана Милетић

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.