Loading Događaji

Planina Rudnik svojim masivom dominira centralnom Srbijom. Zovu je i ”Krov  Šumadije.” Na ovoj planini se živelo i rudarilo još u praistorijsko vreme. Živeli su na području ove planine Iliri, Kelti, Rimljani,Turci… i svi su koristili njeno rudno blago (bakar, olovo, srebro, gorski kristal )…nastavili su to i srpski vladari, a kralj Dragutin je tu iskovao i prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom. Planina je vrlo šumovita i zahvaljujući velikom broju sunčanih dana, vazdušnim strujanjima i visokoj jonizaciji vazduha, još davne 1922.god. proglašena je vazdušnom banjom. Planina ima devet vrhova iznad 1000 m, dobro su joj staze obeležene i pruža planinarima zadovoljstvo upoznavanja staza, bilo da se dođe na jedan ili više dana. Od Beograda je udaljena stotinak kilometara.

Prevoz: 2000 dinara  (obuhvata prevoz, putarinu, hranu za vozača)

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica

Oprema: gojzerice, odeća prilagođena vremenskim uslovima, tanja jakna sa kapuljačom, rezervne čarape i majica za presvući, ranac sa dve flaše od o,5 litara vode.

Hrana: iz ranca, poneti voće i orašaste plodove, a na nekoj od pauza možemo napraviti i pesto od sremuša.  

Vodič: Jagoda Noveski MB 467 tel: 060/ 751 32 97

Prijave kod vodiča, na tel. 060/ 751 32 97 ili na sastanku u klubu svakog četvrtka  19-20:30, Đurićeva 3a. Prijava je validna po uplati iznosa.

Prijaviti se najkasnije do 23. 03. 2023. zbog rezervacije prevoza.

Foto: Gordana Miletić

Program

Ovaj dan na planini Rudnik posvetićemo geologiji, pa će sa nama krenuti geolog ili gemolog, a deca će iskustveno učiti o tim naukama i na terenu saznati šta su stene, a šta minerali. Potražićemo gorski kristal, za koga se veruje da ima sposobnost apsorpcije negativne energije. Imaćemo i radionicu “Potraga za blagom“- a ko od dece može, neka ponese lupu.

Polazak u subotu 25. marta u  7 časova sa parkinga kod Sava Centra (doći petnaestak min. ranije). Putujemo auto-putem ka Mladenovcu, Topoli i varošici Rudnik, te delu varošice koji se zove Kolonija. Odatle krećemo ka Šumskoj kući i arheološkom lokalitetu Prljuša (986 m). Sa Prljuše se pruža neverovatan pogled na južne obronke Šumadije, centralne i zapadne Srbije. Posle zadržavanja  na ovom lokalitetu idemo ka vrhu Mali Šturac 1058 m, zatim grebenski na Srednji Šturac 1113 m, te ski stazom ka prevoju između Srednjeg i Velikog Šturca. Ko bude umoran, može ostati na prevoju, a ostatak grupe će se popeti do Cvijićevog vrha 1132 m. Posećujemo lokalitet Gradovi i spuštamo se do varošice Rudnik i našeg autobusa.

Staza je dugačka oko 12 kilometara.

Povratak za Beograd između 17:30 – 18:00.  

Planina Rudnik će nas svakako osvojiti svojim čistim vazduhom, prirodom, dobrom energijom njenog tla, svim onim što ćemo saznati o njenoj istoriji, zato toga dana budimo planinari i istraživači!

Foto: Gordana Miletić

Foto: Gordana Miletić

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.