Loading Догађаји

ВЕЛЕБИТ – та дивна планина која спаја Јадранско море и копно, најдужа је планина у Хрватској – 145 км, а по висини се налази на четвртом месту (после Динаре, Камешнице и Биокова). Вагански врх је највиши врх  Велебита -1757 м. Пружа се паралелно са јадранском обалом, смером северозапад – југоисток.

ПРЕМУЖИЋЕВА СТАЗА се убраја међу најлепше планинарске стазе не само на Велебиту, већ и на планинама Хрватске.То је заправо пешачки – планинарски пут који пролази вршним деловима северног и средњег Велебита. Стаза је дуга 57 км,  а прва деоница пролази кроз НП СЕВЕРНИ ВЕЛЕБИТ (16 км) и затим наставља кроз Парк природе Велебит. Грађена је пре II светског рата, од 1930. до 1933. Стазу је пројектовао и градио шумарски инжењер Анто Премужић уз помоћ бројних радника из подвелебитских села применивши технику сухозида. Изградњом ове стазе, најдивљији и најнедоступнији велебитски крш постаје доступан планинарима и излетницима без искуства и превелике кондиције. Стаза је трасирана тако да нема великих успона, а готово стално се креће на отприлике 1600 м.н.в. (Највиша тачка стазе налази се на  Завижану- 1630 м, а најнижа на 920 м у Башким Оштаријама). Ми ћемо ову стазу, која се сматра правим ремек делом градитељства проћи за три дана.

Прошле године смо били и осетили како бије срце ове силне планине. Група која је прешла ову јединствену стазу заиста је уживала у задивљујућим призорима, делећи и проживљавајући заједно сваки моменат. Надам се да ће тако бити и ове године.

Izvor: ABC Geografija

Премужићева стаза, извор: ABC Geografija

Водич: Јагода Новески МБ 467, тел. 060- 751 32 97 

Превоз: 115 евра (у динарској противредности на дан уплате)

Обухвата превоз минибуцом (20 места), путарине, трошкови за смештај и исхрану возача

Ноћење у Планин. кући “Алан“: 15 евра + боравишна такса 1,33 евра (плаћа се на лицу места)

Ноћење у Планин. кући “Кугина кућа“: 10 евра (плаћа се на лицу места)

Улаз у НП Северни Велебит: 6 евра по особи за групне посете.

Документа: ПАСОШ (проверити рок важења пасоша), здравствена картица, планинарска чланска картица са маркицом за 2024. годину.

Опрема: гојзерице, слојевита одећа, штапови, заштита од сунца и кише, чеона лампа.

Све време носимо мали ранац са танком врећом за спавање, пресвлаком и минимално хране.  У комбију, који нас напушта у Завижану остаје одећа за повратак и евентуално опрема за купање.   

Храна и вода: храна из ранца, у старту за први део стазе треба имати 2 литра воде. Око оброка у планин. кућама ћемо се посебно договарати.

Пријаве код водича Јагоде Новески на тел. 060/751 32 97  или на састанку у клубу, четвртком од 19:00-20:30, Ђурићева 3а.  Потребно је доставити име и презиме, датум рођења, број пасоша и ко га је издао, бр.чланске картице, назив планин. клуба. Пријава је валидна по уплати превоза у договору са водичем. У случају отказивања наћи замену, јер се новац не враћа нити се може пребацити за неку другу акцију.

Пријаве се примају закључно са 10.06.2024.

Izvor: ABC Geografija

Део Премужићеве стазе, извор: ABC Geografija

ПРОГРАМ

Четвртак 27.06.2024.

Полазак на пут од Сава центра у 20 часова. Окупљање у 19:40. Путујемо ауто-путем преко гр.прелаза Батровци- Бајаково, ка Славонском Броду, Карловцу и даље ка  Красном пољу и Завижану.

Петак 28.06.2024.

У раним јутарњим часовима бисмо требали бити на паркингу испод Планинарског дома “Завижан“ -1594 м. Одлазак до дома на кафу, чај и доручак. Између 06 и 06:30, полазак на ПРВИ ДЕО ПРЕМУЖИЋЕВЕ СТАЗЕ:

Пл. дом “Завижан“- Росијево склониште 1580 м –Пл. кућа “Алан“ 1340 м.       

Успут пењемо врх Цриквена 1635 м са кога се пружа поглед  ка Јадранском мору и већи део Велебита. Oвај део стазе дужине 16 км пролази кроз НП Северни Велебит, чије су границе обухватиле и чувене Хајдучке и Рожанске кукове. Стаза није технички и кондиционо захтевна. Због посебне лепоте и разноликости овог крашког дела Велебита, Алан Чаплар у својој књизи ,,Хрватске планине“ овај део назива каменитим, али срдачним срцем Велебита. По доласку у Планинарски дом “Алан“, одмарамо се и ноћимо (кућа је опскрбљена пићем и могу се поручити једноставна јела за групу, воду има у цистерни, тушева нема).

Напомена: до ове планин. куће потребно је носити 2 литра воде. Затим воду можемо купити у самој кући.

Трајање туре је око 7 сати хода.

Поглед са стазе на Јадранско море

Субота 29.06.2024.

Устајање у 6:00, доручак  и полазак у 7:00 на ДРУГИ ДЕО ПРЕМУЖИЋЕВЕ СТАЗЕ:

План. кућа “Алан“-пл. склониште “Ограђеница“ 1400 м-врх Шаторина 1622 м- план.кућа “Кугина кућа“ 1180 м.

Овај део стазе је такође технички незахтеван, али је потребна солидна кондиција да би се прошао. Ходаћемо око 8 часова и у касно поподне стижемо до пл. куће, после силаска са врха Шаторина, (највишег на Средњем Велебиту) са кога је прелеп поглед на све четири стране света, од мора, целог Велебитског гребена, до Лике и планина Босне. Планин. кућа “Кугина кућа“, којом управља ПД Жељезничар, Госпић исто тако нема питку воду,ту је цистерна…Али је близу извор Тежаковац који не пресушује, где се можемо опскрбити водом. Такође по договору са домаром  Миром може нас сачекати топло јело. Ту ћемо преспавати.

Недеља 30.06.2024.

Устајање у 06:00, доручак и полазак на ТРЕЋИ ДЕО ПРЕМУЖИЋЕВЕ СТАЗЕ:

План. кућа “Кугина кућа“1180м- склониште Скорповац 950м- Дабарска коса 943м – Башке Оштарије 927м.

Упечатљив је поглед на море и обалу, те зелене ливаде Велебита. Очекивани долазак  у Башке Оштарије око 14:00. Ту нас чека наш комби и после краћег одмора и ручка одлазимо до Карлобага и мора, где ћемо се окупати, а затим се враћамо кући преко Госпића, на Карловац и ауто-путем ка Београду, где бисмо требали бити у  часовима иза поноћи. У зависности од расположивог времена одлучићемо на лицу места да ли ћемо ићи ка мору, или ћемо кренути из Башких Оштарија назад. У сваком случају бићемо богатији за утиске са стазе, која дочарава срж Велебита- ПРЕМУЖИЋЕВЕ СТАЗЕ. 

Укупно време хода је око 7 сати.

Извор:mountainandforest-travel.hr

Извор: mountainandforest-travel.hr

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Извор: 4 mountainandforest-travel.hr

Извор: mountainandforest-travel.hr