Loading Догађаји

Шар планина

(намењено високогорцима или онима који то желе да буду)

Организатор акције је ПСС са циљем да што већи број, посебно млађих планинара стекне нова високогорска искуства на оваквом типу акције, каквих је нажалост све мање последњих година, као и наравно за оне искусније високогорце. Овакве акције су свакако добра основа, предуслов и припрема за било коју врсту експедиција у високе планине.

Важно: две ноћи се спава у шатору, вероватно у снегу, те је стога акција намењена само за психо-физички спремне планинаре.

Цена превоза: 70,00 € (обухвата трошак превоза, путарине, смештај и исхрану за возача).

Ноћење: прва ноћ-приватан смештај, остало- у шатору

Цена ноћења: накнадно ће бити договорена када резервишемо смештај и плаћа се у смештају

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2023.г, путно осигурање.

Опрема: стандардна зимска опрема за врхове преко 2000 м и камповање: шатор, врећа за спавање, подлошка, примус са посудама за припрему оброка и топљење снега, чеона лампа (са резервним батеријама), камашне, штапови, капа, рукавице (2 пара), заштитне наочаре, крема са заштитним фактором, прва помоћ….

Техничка опрема: цепин, дерезе, шлем, појас, прусици, 2-3 карабинера са навртњем, гуртна 120 цм, војна лопата за снег

Храна: понети хране за све дане, обавезно понети супу из кесице и кесице за чај, суво воће итд..

Вода: понети са собом минимум 2 литра. Вода ће се допуњавати на извору или ћемо топити снег.

Водич: Бојан Миловановић МБ ; тел. 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com

Пријаве и инфо код водича уз обавезну уплату превоза или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00-20:30 у ул.Ђурићева 3а, Звездара. У случају одустајања наћи замену јер се уплаћени износ не враћа.

Пријаве се примају до 24. фебруара, због резервације превоза. 

Фото: Димитрије Остојић

Фото: Димитрије Остојић

Програм                                      

Четвртак 02. март

Полазак у 18:00, улица Др. Агостина Нета, Нови Београд (преко пута TC Delta City) улицом према Сави. Путујемо ауто-путем према македонској граници до места где ћемо преноћити: биће то или Предејане или негде у околини Врања (накнадно договарамо у зависности од броја учесника).

Петак 03. март

Рани полазак око 05:00 на пут преко Скопља и Тетова до места Боговиње одакле скрећемо на локални пут (још око 12 км) који нас води до планинског места Ново Село које се налази на 1100 мнв и у ком је око 08:00 планирано окупљање свих учесника акције. Паковање опреме, договор са организаторима акције и полазак на успон планиран за тај дан (сву опрему носимо у ранцу). У почетку се крећемо колским путем, а касније улазимо у падине испод врха Бориславец све до Црног језера 2170 м. Очекивано време успона је око 5 сати (у зависности од количине и квалитета снега на стази), дужина око 11 км, висинска разлика 1100 м у успону. По доласку на Црно језеро 2170 м следи постављање шатора, формирање кампа, припрема оброка, договор и припрема опреме за успон. Ноћење.

Субота 04. март: У раним јутарњим сатима (време ће дефисати организатор) полазак на успон према врху Велика Рудока  2660 м, очекивано трајање успона до врха око 3 сата. У зависности од услова у планини и спремности групе постоји могућност продужетка туре са успоном на још неки од суседних врхова. Планирано је и извођење показних вежби падова и заустављања и осталог  за учеснике. Повратак у камп, дружење, вечера, ноћење.

Недеља 05. март: После доручка следи паковање опреме и силазак до Новог Села и полазак за Београд до 14:00, где са успутним паузама стижемо до 23:00.

Напомена: ово је прелеминарни план који ће можда претрпети неке ситне измене када ПСС објави званично позивно писмо за акцију.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.