Loading Događaji

Šar planina

(namenjeno visokogorcima ili onima koji to žele da budu)

Organizator akcije je PSS sa ciljem da što veći broj, posebno mlađih planinara stekne nova visokogorska iskustva na ovakvom tipu akcije, kakvih je nažalost sve manje poslednjih godina, kao i naravno za one iskusnije visokogorce. Ovakve akcije su svakako dobra osnova, preduslov i priprema za bilo koju vrstu ekspedicija u visoke planine.

Važno: dve noći se spava u šatoru, verovatno u snegu, te je stoga akcija namenjena samo za psiho-fizički spremne planinare.

Cena prevoza: 70,00 € (obuhvata trošak prevoza, putarine, smeštaj i ishranu za vozača).

Noćenje: prva noć-privatan smeštaj, ostalo- u šatoru

Cena noćenja: naknadno će biti dogovorena kada rezervišemo smeštaj i plaća se u smeštaju

Dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za 2023.g, putno osiguranje.

Oprema: standardna zimska oprema za vrhove preko 2000 m i kampovanje: šator, vreća za spavanje, podloška, primus sa posudama za pripremu obroka i topljenje snega, čeona lampa (sa rezervnim baterijama), kamašne, štapovi, kapa, rukavice (2 para), zaštitne naočare, krema sa zaštitnim faktorom, prva pomoć….

Tehnička oprema: cepin, dereze, šlem, pojas, prusici, 2-3 karabinera sa navrtnjem, gurtna 120 cm, vojna lopata za sneg

Hrana: poneti hrane za sve dane, obavezno poneti supu iz kesice i kesice za čaj, suvo voće itd..

Voda: poneti sa sobom minimum 2 litra. Voda će se dopunjavati na izvoru ili ćemo topiti sneg.

Vodič: Bojan Milovanović MB ; tel. 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com

Prijave i info kod vodiča uz obaveznu uplatu prevoza ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00-20:30 u ul.Đurićeva 3a, Zvezdara. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se uplaćeni iznos ne vraća.

Prijave se primaju do 24. februara, zbog rezervacije prevoza. 

Foto: Dimitrije Ostojić

Foto: Dimitrije Ostojić

Program                                      

Četvrtak 02. mart

Polazak u 18:00, ulica Dr. Agostina Neta, Novi Beograd (preko puta TC Delta City) ulicom prema Savi. Putujemo auto-putem prema makedonskoj granici do mesta gde ćemo prenoćiti: biće to ili Predejane ili negde u okolini Vranja (naknadno dogovaramo u zavisnosti od broja učesnika).

Petak 03. mart

Rani polazak oko 05:00 na put preko Skoplja i Tetova do mesta Bogovinje odakle skrećemo na lokalni put (još oko 12 km) koji nas vodi do planinskog mesta Novo Selo koje se nalazi na 1100 mnv i u kom je oko 08:00 planirano okupljanje svih učesnika akcije. Pakovanje opreme, dogovor sa organizatorima akcije i polazak na uspon planiran za taj dan (svu opremu nosimo u rancu). U početku se krećemo kolskim putem, a kasnije ulazimo u padine ispod vrha Borislavec sve do Crnog jezera 2170 m. Očekivano vreme uspona je oko 5 sati (u zavisnosti od količine i kvaliteta snega na stazi), dužina oko 11 km, visinska razlika 1100 m u usponu. Po dolasku na Crno jezero 2170 m sledi postavljanje šatora, formiranje kampa, priprema obroka, dogovor i priprema opreme za uspon. Noćenje.

Subota 04. mart: U ranim jutarnjim satima (vreme će defisati organizator) polazak na uspon prema vrhu Velika Rudoka  2660 m, očekivano trajanje uspona do vrha oko 3 sata. U zavisnosti od uslova u planini i spremnosti grupe postoji mogućnost produžetka ture sa usponom na još neki od susednih vrhova. Planirano je i izvođenje pokaznih vežbi padova i zaustavljanja i ostalog  za učesnike. Povratak u kamp, druženje, večera, noćenje.

Nedelja 05. mart: Posle doručka sledi pakovanje opreme i silazak do Novog Sela i polazak za Beograd do 14:00, gde sa usputnim pauzama stižemo do 23:00.

Napomena: ovo je preleminarni plan koji će možda pretrpeti neke sitne izmene kada PSS objavi zvanično pozivno pismo za akciju.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.