Loading Догађаји

Ако до сада  нисте доживели Проклетије зими, право је време да то учините. Ова акција је осмишљена управо за планинарске сладокусце. Кондиционо средње захтевна, без тежих техничких детаља…акција за уживање свим чулима. Ако волите непрегледно море врхова на хоризонту, а под ногама дубок снег, Проклетије у фебруару су управо оно што вам треба.

Котизација: 50 евра   

Залеђена Караула

Обухвата трошкове превоза, путарине и смештаја и исхране за возача.

Ноћење: 20 евра за четири ноћења у Пл. дому “Бранко Котлајић“, које се плаћа на лицу места

Документација: чланска картица са маркицом за текућу годину, неопходан ковид тест за прелазак границе који је у том моменту на снази

Опрема: опрема за високогорске успоне, слојевита одећа, непромочиве гојзерице, чеона лампа + техничка опрема за зимске успоне: дерезе, цепин и крпље(обавезно).

Храна: из ранца уз могућност употребе кухиње у дому, минимум 1.5 л воде

Водич: Александар Лукић

Пријаве и информације код водича сваког четвртка на састанцима у клубу од 19 часова (Ђурићева 3а), путем телефона на број 0641420012 или мејла: acavidovdan1975@yahoo.com.

Пријаве су валидне само уз аконтацију од 30 евра. У случају одустајања наћи замену, јер се аконтација не враћа.

План

Субота 12.02.2022.

Окупљање учесника акције на паркингу у улици Агостина Нета (у непосредној близини ТЦ Делта сити) између 06:30-07:00. У 7.00 полазак ка Проклетијама преко Краљева и даље Ибарском магистралом. Очекиван долазак у Гусиње је око 16.00 сати. Краћа пауза за ручак и наставак пута ка пл.дому “Бранко Котлајић“. Смештај и одмор.

Недеља 13.02.2022.

Устајање око 6.30 сати, доручак и полазак на туру око 7.30. У плану је да испењемо гребенским путем Волушницу (1879м), Попадију (2057м) и Талијанку (2056м). Дужина стазе је око 10км, а висинска разлика 1200м. У зависности од квалитета снега, зависиће и време потребно да овај план и реализујемо, а прогнозирано време је око 8 сати. Кретање гребеном између ових врхова ће нам  омогућити поглед на горостасне Каранфиле који су у непосредној близини, као и на сијасет других, махом шиљатих врхова албанских Проклетија.

Поглед са Волушнице на Каранфиле

Понедељак 14.02.2022.

Време устајања и поласка на туру ће бити исто као и претходног дана. Овог понедељка ћемо се упутити на Подгоју (2021м), један од врхова који се налази у линији са много дивљијим и вишим Карафилима. Са положајем у центру масива пружа невероватан поглед на све стране. Одлично се виде Колате, Росни и Језерски врх, Маја Бојс..

Параметри дужине и висине су слични онима од претходног дана.

Уторак 15.02.2022.

Овај дан ћемо себи приуштити мало више сна, полазак на туру ће бити у 8.00. Ићи ћемо на Караулу (1915м). Врх који се налази непосредно изнад дома, а један од најозбиљнијих кандидата за врх са најлепшим погледом. Успон и силазак би требало укупно да трају до 7 сати. По повратку у дом организоваћемо дружење обзиром да нас сутрадан очекује повратак у Београд.

Среда16.02.2022.

Слободно преподне, шетња по долини Грбаје и паковање ствари. Полазак за Београд у подне. Очекивано време доласка у Београд око 22:00.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.