Loading Догађаји

Проклетије су висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система и простиру се у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Овога пута одлучили смо се за магични Виситор један од већих огранака Проклетија који се уздиже изнад Плавског језера. Природа је овде била издашна па је на једном месту створила многобројне лепоте. Надамо се да ћете уживати…

Трошкови превоза: 50 евра (минибус)

У цену је уручунат превоз минибусом са путаринама, ноћење и исхрана за возача, као и заједнички ручак по повратку са Волушнице у недељу.

Смештај: 500 динара/ноћ за чланове ПК Раднички;  5 евра/ноћ за све остале

-плаћа се у дому-

Улазак у Национални парк Проклетије: 1 еуро/дан, плаћа се на лицу места

Документа: планинарска картица са маркицом за текућу годину, лична карта или пасош, здравствена књижица

Опрема:  за високогорске успоне, чеона лампа са резервном батеријом, заштита од кише, шешир, камашне, штапови

Храна: из ранца на стази, у Гусињу и Грбаји по жељи.

Дом поседује опремљену кухињу где се може припремати своја храна, а радови на завршетку купатила су у току. Такође дом поседује и постељинуи ћебад, а ношење вреће је индивидуална ствар.

Напомена: Због касног доласка у дом, и немогућности набавке намирница у продавницама Гусиња, пожељно је понети своју храну. На успон првога дана понети минимум 2л воде. У долини Грбаје недалеко од дома постоји неколико ресторана где се може обедовати.

Водичи: Бојан Јелић МБ 675, тел. 064 031 0146, и-мејл: bokijelic3@gmail.com

                     Уна Матко ,                тел. 065 3011066,  и-мејл: munamu@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа код водича, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара . Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

План

Петак 10. јун

Полазак у 16:30, са паркинга из улице др. Агостина Нета, преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. Долазак у Планинарски дом ,,Бранко Котлајић“ у долини Грбаје до 1 час иза поноћи. Ноћење.

Субота 11.јун

Плавско језеро у позадини

Устајање у 08:00, доручак, паковање и полазак возилом ка Гусињу у 9 часова. Понети минимум 2 литра воде. У 9:30 недалеко од центра Гусиња започињемо нашу целодневну акцију на врхове Виситора. Прву половину стазе чине серпентине кроз шуму, након чега излазимо на гребен и голет који се крећемо све до врха. Сво време успона пружа се неописиво леп поглед на јединствено Плавско језеро. Након 5 сати хода, изаћићемо на Сметни врх 2198м. На свега 5-10 минута хода са незнатном разликом у висини налазе се и врхови Бандера 2211м, као и Сомина 2138м. Након тога са врхова Виситора попећемо се на један скривени и ретко пењани врх Маја Мехит 2051м. Са Маја Мехита пружа се панорамски поглед на цело Гусиње и околину. Са Маја Мехита кружном стазом другом страном планине, враћамо се ка Гусињу. Акција ће бити завршена до 19 часова, а висинска разлика коју треба савладати је 1200м. Успон је кондиционо захтеван, али без изражених техничких детаља. Након тога одлазимо на заслужени одмор у Гусиње, где можемо пробати колаче у чувеној посластичарници Шар, локалне ћевапе или попити пиће у башти код Евлијана. Повратак у дом, слободне активности и ноћење.

Поглед са Волушнице

Недеља 12.јун

Устајање у 7 часова и ,ко жели, полазак на једночасовно пешачење чаробном долином Грбаје до треће ливаде. Повратак до дома у 8 часова и полазак на успон на Волушницу 1879м. Успон није тежак, нити дуготрајан, и свако може са уживањем попети овај врх, са кога се пружа вероватно један од најлепших погледа на масив Каранфила. Након повратка са туре имамо заједнички ручак (планинарски пасуљ) у дворишту дома. Након сређивања дома пакујемо се и ка Београду полазимо до 14:30. Са паузом у Новом Пазару долазак у Београд до 23 часа.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.