Loading Догађаји

Проклетије су висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система и простиру се у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Највиши врх Проклетија Језерски врх висок 2.694 м је истовремено и највиши врх Динарских планина. Једна од ледничких долина у рејону Проклетија је и долина Грбаје (Гребаје), која се простире југозападно од Гусиња, паралелно са суседном долином, Ропојаном. Долина Грбаје и Планинарски дом “Бранко Котлајић“ представљаће базу за почетак успона на овој акцији.

На акцији ћемо испети четири врха Проклетија и имати прилику да видимо долину Грбаје у пролећном издању, када је долина пуна воде, a околне падине су и даље под снегом. Првог дана направићемо кружну туру гребеном Волушнице, Талијанке и Попадије, са кога се пружа предиван поглед на масив Проклетија. Другог дана, план је испети суседни врх Караула, након чега следи паковање и полазак за Београд.

Поглед са гребена на Каранфиле и Очњак

Трошак превоза: 50 евра (минибус)

Смештај у дому: 5 евра/ноћ, плаћа се на лицу места.

Улазак у Национални парк Проклетије: 1 евро/дан, плаћа се на лицу места.

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта или пасош, здравствена књижица

Опрема: планинарске ципеле, камашне (обавезно),  дуге чарапе+резервне (препорука је чарапе средње дебљине од мерино вуне), пресвлака, слојевита одећа прилагођена временским условима, кабаница за заштиту од кише, шешир за заштиту од сунца, напуњен телефон, чеона лампа са резервним батеријама, прва помоћ.

Храна: из ранца. Потребно је понети храну за два дана. Једна од успутних пауза биће код Прељине где је могуће снабдевање у супермаркету. У Грбаји постоје два ресторана и може се купити сир и наручити хлеб или гибаница у локалном катуну. 

Смештај је у реновираном дому Бранко Котлајић. Спавање је у вишекреветним собама. У дому је могуће користи постељину и ћебад, а можете понети и своје вреће за спавање. У дому су доступне кухиња и трпезарија. Садашњи изглед дома можете видети ОВДЕ.  

Водич: Иван Мркић, тел. 064/2349445

Пријаве и инфо код водича. Учешће се потврђује уплатом укупног износа на редовним састанцима клуба четвртком од 19 часова (Ђурићева 3а) или у договору са водичем. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

План

Полазак у петак 20.5.2022 у 15:30 са паркинга у др. Агостина Нета (улица према Сави од Делта ситија). Путовање преко Чачка, Рашке, Берана и Гусиња. У долину Грбаје стижемо око поноћи. Смештај у дому и спавање.

Субота, 21.5.2022

Талијанка и Попадија

У 7:00 је полазак на успон на кружну туру Волушница (1879 м), Талијанка (2057 м) и Попадија (2030 м). Полазак је из Планинарског дома “Бранко Котлајић“. Стаза вијуга кроз добро маркирану букову шуму до изласка на ливаде окружене гребеном који је наш циљ. Кумулативни успон на стази је око 1000 м. Очекивано време повратка је око 16:00 часова. Са врха Волушница пруже се један од најлепших погледа на масив Проклетија. Кондициона тежина 5/10, техничка тежина 1/10. Понети 2 литра воде.

Недеља, 22.5.2022

Поглед са Карауле

За недељу је планиран успон на врх Караула (1915 м, 800 м успона), који се простире са десне стране изнад дома у ком смо смештени. Полазак на успон је у 6:00.  Након успона и дуже паузе на врху следи повратак у дом, паковање и полазак за Београд. Кондициона тежина 4/10, техничка тежина 3/10. Понети 2 литра воде. Уколико услови на стази ка Караули буду неповољни, алтернатива је успон на Подгоју (2021 м). Долазак у Београд се очекује одквирно око 23 часова.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.