Loading Догађаји

Вршачке планине смештене су у средњем Банату и леже на самој граници са Румунијом. Највећи врх је Гудурички врх 641м, уједно и највиши врх АОП Војводине. Издвајају се још и Лисичија глава 590м, Ђаков врх 449м и Вршачка кула 399м. Вршачке планине заштићене су као парк природе.

Котизација:  свако плаћа трошкове за себе.

Цена воза у једном правцу је 430 динара. Цена ноћења у дому ,,Широко било“ је 500 динара. Дом се греје, има купатило и чисту постељину. Ношење вреће није потребно. Такође дом има своју кухињу и ресторан где се по пристојним ценама може купити храна и пиће. Цена доручка је 200 динара, ручка од 450-600 динара. Постоји могућност и договора са домаром.

Опрема: за зимске услове, са резервном пресвлаком, чеона лампа.

Храна: на стази храна из ранца, понети и 2л воде.

Ноћење: у двокреветним и трокреветним собама.

Документа: чланска карта са маркицом за текућу годину, здравствена књижица

Водич : Бојан Јелић МБ 675, тел. 064 0310146, мејл, bokijelic3@gmail.com

Пријаве телефоном или мејлом. Иако се не иде организованим изнајмљеним превозом пријава је обавезна због резервације места у дому.

Вршачка кула

врх Лисичја глава

 

 

 

 

 

 

План

Петак 21. јануар:

Полазак возом са железничке станице “Прокоп“ у 17:05, а време доласка воза у Вршац је у 18:58. Са ранчевима и потребном опремом преко центра града и Вршачког брега пешачимо до планинарског дома “Широко било“ , који је од железничке станице удаљен око 12км. Долазак у планинарски дом, најкасније до 22:00. Размештање по собама и ноћење.

Субота 22. јануар:

Након устајања и доручка, полазак на целодневну планинарску туру у 08:00. Прво ћемо стазом преко шумареве куће изаћи на врх Лисичија глава, након чега се спуштамо ка селу Средиште где се налази и истоимени манастир. Одвојићемо време и за посету манастиру. Од Средишта настављамо даље ка Гудуричком врху, са кога се пружа диван поглед на целу околину Вршачких планина. Затим кружном стазом, дугим шумским путевима враћамо се до дома ,,Широко било“. Иако се ради о питомој планини и малим висинама, акција је кондиционо захтевна и захтева солидан ниво спремности. Прећи ћемо укупно око 25 км, са висинском разликом око 1000м. По доласку у дом, имамо време за одмор , дружење и слободне активности. Ноћење.

Недеља 23. јануар:

Након устајања и доручка, пакујемо се и напуштамо дом у 09:00. Преко Ђаковог врха, спустићемо се до Вршачке куле, која је симбол града, од пре неколико година је реновирана и данас је споменик културе са својим садржајима, изложбама, итд. Са куле се пружа диван панорамски поглед на цео град Вршац. Након посете кули, спуштамо се низ Вршачки брег у сам центар града, где ћемо одморити у ресторану винарије “Динар“. Наког тога направићемо поподневну шетњу по центру Вршца где ћемо обићи знаменитости града и на железничку станицу долазимо  на полазак воза за Београд који креће у 18:58 . Долазак у Београд је у 20:39. Од напуштања дома до поласка воза укупно ћемо препешачити око 15км.

Ђаков врх

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.