Loading Događaji

Vršačke planine smeštene su u srednjem Banatu i leže na samoj granici sa Rumunijom. Najveći vrh je Gudurički vrh 641m, ujedno i najviši vrh AOP Vojvodine. Izdvajaju se još i Lisičija glava 590m, Đakov vrh 449m i Vršačka kula 399m. Vršačke planine zaštićene su kao park prirode.

Kotizacija:  svako plaća troškove za sebe.

Cena voza u jednom pravcu je 430 dinara. Cena noćenja u domu ,,Široko bilo“ je 500 dinara. Dom se greje, ima kupatilo i čistu posteljinu. Nošenje vreće nije potrebno. Takođe dom ima svoju kuhinju i restoran gde se po pristojnim cenama može kupiti hrana i piće. Cena doručka je 200 dinara, ručka od 450-600 dinara. Postoji mogućnost i dogovora sa domarom.

Oprema: za zimske uslove, sa rezervnom presvlakom, čeona lampa.

Hrana: na stazi hrana iz ranca, poneti i 2l vode.

Noćenje: u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Dokumenta: članska karta sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica

Vodič : Bojan Jelić MB 675, tel. 064 0310146, mejl, bokijelic3@gmail.com

Prijave telefonom ili mejlom. Iako se ne ide organizovanim iznajmljenim prevozom prijava je obavezna zbog rezervacije mesta u domu.

Vršačka kula

vrh Lisičja glava

 

 

 

 

 

 

Plan

Petak 21. januar:

Polazak vozom sa železničke stanice “Prokop“ u 17:05, a vreme dolaska voza u Vršac je u 18:58. Sa rančevima i potrebnom opremom preko centra grada i Vršačkog brega pešačimo do planinarskog doma “Široko bilo“ , koji je od železničke stanice udaljen oko 12km. Dolazak u planinarski dom, najkasnije do 22:00. Razmeštanje po sobama i noćenje.

Subota 22. januar:

Nakon ustajanja i doručka, polazak na celodnevnu planinarsku turu u 08:00. Prvo ćemo stazom preko šumareve kuće izaći na vrh Lisičija glava, nakon čega se spuštamo ka selu Središte gde se nalazi i istoimeni manastir. Odvojićemo vreme i za posetu manastiru. Od Središta nastavljamo dalje ka Guduričkom vrhu, sa koga se pruža divan pogled na celu okolinu Vršačkih planina. Zatim kružnom stazom, dugim šumskim putevima vraćamo se do doma ,,Široko bilo“. Iako se radi o pitomoj planini i malim visinama, akcija je kondiciono zahtevna i zahteva solidan nivo spremnosti. Preći ćemo ukupno oko 25 km, sa visinskom razlikom oko 1000m. Po dolasku u dom, imamo vreme za odmor , druženje i slobodne aktivnosti. Noćenje.

Nedelja 23. januar:

Nakon ustajanja i doručka, pakujemo se i napuštamo dom u 09:00. Preko Đakovog vrha, spustićemo se do Vršačke kule, koja je simbol grada, od pre nekoliko godina je renovirana i danas je spomenik kulture sa svojim sadržajima, izložbama, itd. Sa kule se pruža divan panoramski pogled na ceo grad Vršac. Nakon posete kuli, spuštamo se niz Vršački breg u sam centar grada, gde ćemo odmoriti u restoranu vinarije “Dinar“. Nakog toga napravićemo popodnevnu šetnju po centru Vršca gde ćemo obići znamenitosti grada i na železničku stanicu dolazimo  na polazak voza za Beograd koji kreće u 18:58 . Dolazak u Beograd je u 20:39. Od napuštanja doma do polaska voza ukupno ćemo prepešačiti oko 15km.

Đakov vrh

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.