Loading Догађаји

Напомена: за ову акцију потребна је добра кондиција, активан ход.

Жељин је планина у централној Србији између доњег Ибра и планина Копаоник, Гоч и Столови. Спада у групу Копаоничких планина. Развође је изворишног дела реке Расине, притоке Западне Мораве и река Јошанице и Гокчанице, притока Ибра. Жељин са истоименим највишим врхом 1785 м издиже се са западне стране  Александровачке жупе штитећи од ветрова читаво жупско виногорје. Жељин је планина препознатљива по своја два врха, северном- Рогавска чука  (1785 м највиши врх) и јужном који је нешто нижи- Плочка чука. На Жељину још је жива легенда о „Али-змају” заштитнику овог краја.

Полазак у суботу 20. јуна у 6:00 сати са паркинга на почетку Сарајевске улице (паркинг код Мостарске петље). Пожељно је доћи 15 минута пре поласка. Путујемо Ибарском магистралом преко Лазаревца, Љига, Чачка, Краљева и Врњачке Бање до села Митрово поље подно Гоча. Стаза почиње код села Митрово поље и реке Врануше и није технички захтевна. Укупна дужина је око 24 км, а висинска разлика 1250 м. Повратак у вечерњим сатима за Београд.

Цена: 2000 динара (аконтацијом од 1000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

Организатор, водич и наратор Живота Лазаревић. Упис и пријава путем броја 064 169 99 27 позив или СМС, Вајбер или на е-адресу: zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација, а  у случају одустајања наћи замену, у супротном новац се не враћа. Пријаву и уплату аконтације можете извршити и на састанку планинарског клуба четвртком од 19:00 часова, Војводе Шупљикца 31 (Црвени крст) уз претходну консултацију са водичем.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, чеона лампа, штапови, резервна пресвлака, заштита од сунца, довољну количину течности, хране, осмех на лицу и добро расположење.

Храна: из ранца

 

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз придржавање препорука за наставак тренажног процеса у свим спортским објектима врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије, а са циљем примена мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19,  као и уз придржавање мера Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: хттп://www.псс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/11/6-правилник-о-безбедности.пдф. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.