Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Манастирица, која извире под Краљевим столом, тече стешњена између маљенских висова. У свом горњем току ова брза планинска речица прави између висова Великог брда и Орловца, с једне стране, и масива Краљевог стола, с друге стране, врло леп водопад са каскадама, висок око 30 метара.Током зиме водопад се заледи и служи као вежбалиште за алпинисте који долазе из свих крајева Србије,  па и шире. Гледајући воду која пада са стене не стену, док коначно не поприми релативно мирнији ток, мештани су говорили да вода „скаче“, те и водопад прозваше Скакало.

 

 

Водопад је изазов и за оне који се добро сналазе на тешким теренима. Једном речју – веома неприступачан за посете, али и добро сакривен. Висок је тридесетак метара и богат водом само у кишним периодима и на пролеће. Испод главног вертикалног водопада теку два мања која се тешком муком пробијају кроз огромне стене нагомилане једна на другу. До самог подножја водопада могуће је прићи, али у подножје главног и највећег водопада скоро никако у време када је пун воде.Оставља утисак бруталне силе мајке природе и никако вас не може оставити равнодушним према заглушујућем шуму. Изузетне природне лепоте водопада и његовог окружења дуго ће вам остати у сећању.

 

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу Устаничка 125ц (Коњарник, код хотела „Србија“) и полазимо тачно у 7 сати! Дођите петнаестак минута раније како бисмо кренули на време.

Путујемо Ибарском магистралом, кроз Лајковац, Дивце иМионицу до Дивчибара. Из минибуса излазимо код чесме са квалитетном пијаћом водом, од које се спуштамо на прелепи водопад Скакало и истим путем враћамо назад и крећемо на пешачку туру.

Полазимо на стазу од чесме, пешачимо ка водопаду Скакало на реци Манастирица, затим пешачимо на Краљев сто, настављамо колским путем ка реци Црна Каменица коју прескачемо и идемо ка врху Велика Плећа поред којег пролазимо и настављамо ка Црном врху где се завршава наша тура.

Током пешачења ће бити успона и спуштања шумским и колским путевима и стазама, прелажења преко реке Црна Каменица, излазака из шуме на чистину, а све у служби лепих видика!

Стаза је дуга око 16 км са 700мнв. успона, средње тежине, напорна и захтевна, а наградиће ваш труд заиста дивним видиком и мораћемо бити активни да бисмо све постигли у кратком дану – паузе ће бити кратке током пешачења!

 

У повратку нас возило чека у центру Дивчибара и око 19 и 30 крећемо пут Београда.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут; штапови за пешачење, заштита од ветра и евентуалних падавина, пресвлака.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ: 1.300 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

За групу од 40 учесника износ котизације се умањује за 200 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба

Водич Ненад Царевић, 064 684 01 37