Дом „Бранко Котлајић“

/Дом „Бранко Котлајић“
Дом „Бранко Котлајић“ 2017-07-18T08:05:22+00:00

 

Планинарски дом „Бранко Котлајић“ саграђен је 1964. године и у власништву је ПК „Раднички“. Географске координате су – северно 42° 31′ 30,8″ и источно 19° 47′ 27,3″, а дом се налази на висини од 1175 мнв.

Објекат располаже са 20 лежаја у заједничкој спратној спаваоници, а на поткровљу се, у случају потребе, може сместити још 6 планинара. У приземљу се налазе трпезерија (у којој се у случају нужде, може сместити још 4 планинара) и кухиња са текућом водом и посуђем. У трпезарији се налази шпорет на дрва који се користи за грејање и припрему хране. Испод степеништа су спремљена дрва за огрев, чију је утрошену количину потребно надокнадити пре напуштања дома (дрва се налазе у шуми близу дома).

У спаваоници је строго забрањена употреба ватре, због опасности од пожара.

Уређење дома

Већи радови на унутрашњем уређењу дома почели су 2011. године и дом је доживео делимичну реконструкцију. Спаваоница и поткровље су преуређени, постављен је ламинат, душеци су замењени новим сунђерима па је боравак далеко пријатнији. Сада се у дому може сместити до 30 планинара. Плато око дома је уређен и погодан за постављање шатора у случају боравка већег броја планинара (републичке акције, табори и сл.).

У дому нема струје, постављени су соларни панели ради осветљења лед расветом. Могуће је допунити батерије, као и мобилне телефоне.  

У дому нема купатила ни тоалета. Два пољска тоалета су сређена и у употреби, а налазе се у дворишту дома. Туширање је могуће напољу, у задњем делу дома, у импровизованој кабини, а одмах поред је судопера са славином за прање судова.

Адаптација дома наставља се у зависности од финансијских могућности из године у годину. Уз проналажење спонзора и донатора, надамо се да ће сви проблеми бити решени на задовољство свих корисника дома.

Најближа продавница налази се у Гусињу (удаљеном 7,5 км асфалтног пута, односно непуна 2 сата хода), тако да је за боравак у дому неопходно допремити све потребне намирнице. У летњим месецима, постоји могућност снабдети се млеком, сиром и хлебом у оближњим катунима.

Дом је уједно и исходишна тачка за све планинске врхове изнад Грбаје.

Правила понашања за време боравка у дому:

– ПК Раднички не сноси никакву одговорност због евентуалних неспоразума са мештанима.
– Прилаз возилима до дома није дозвољен. Возила паркирати на паркингу Полицијске академије, а до дома доћи пешке.
– Вода се укључује у шахту који се налази иза дома, а пре напуштања дома, воду треба искључити.
– Струја се укључује у осигурачкој кутији која се налази на спрату иза мердевина.
– Инсталација се укључује пребацивањем прекидача у горњи положај. Пре напуштања дома, инсталацију треба искључити.
– Пуњење мобилних телефона могуће је помоћу пуњача за кола, у трпезарији на прозору.
– Пре напуштања дома, треба затворити и обезбедити све прозоре и ролетне.
– Молимо вас да смеће које направите понесете са собом при напуштању дома.

Уколико приметите евентуалну штету на дому као и било какво одступање од горе наведених напомена, молимо да нам то пријавите.

Клуб се труди да свим корисницима дома боравак буде што пријатнији тако да је свака информација добродошла.