Дом „Бранко Котлајић“

/Дом „Бранко Котлајић“
Дом „Бранко Котлајић“ 2021-04-18T11:56:39+00:00

Важно: Дом је тренутно у реконструкцији и биће доступан за коришћење од 05.07.2021!

Планинарски дом „Бранко Котлајић“ саграђен је 1964. године и у власништву је ПК „Раднички“. Географске координате су – северно 42° 31′ 30,8″ и источно 19° 47′ 27,3″, а дом се налази на висини од 1175 мнв.

Објекат располаже са 18 лежаја у заједничкој спратној спаваоници, а на поткровљу се, у случају потребе, може сместити још 9 планинара. У приземљу се налазе трпезерија и кухиња са текућом водом и посуђем. У трпезарији се налази шпорет на дрва који се користи за грејање и припрему хране. Испод степеништа су спремљена дрва за огрев, чију је утрошену количину потребно надокнадити пре напуштања дома (дрва се налазе у шуми близу дома).

У спаваоници је строго забрањена употреба ватре, због опасности од пожара.

Уређење дома

Већи радови на унутрашњем уређењу дома почели су 2011. године и дом је доживео делимичну реконструкцију. Спаваоница и поткровље су преуређени, постављен је ламинат, душеци су замењени новим сунђерима па је боравак далеко пријатнији. Сада се у дому може сместити до 30 планинара. Плато око дома је уређен и погодан за постављање шатора у случају боравка већег броја планинара (републичке акције, табори и сл.).

У току 2018. године уведена је електрична енергија у комплетан дом. Сем осветљења у свим просторијама, кухиња је опремљена са ел. шпоретом, фрижидером и бојлерима укупног капацитета 240 литара. Табла са осигурачима налази се на спрату испод мердевина за поткровље. По доласку у дом потребно је укључити све осигураче и главну фидову склопку, а пре одласка из дома све њих искључити. На бандери у дворишту се налазе три главна осигурача, а кључ за њихово активирање (ако се деси искакање, иначе су стално укључени) виси код табле са осигурачима на спрату.

Са задње стране дома направљено је летње купатило са две одвојене кабине за туширање топлом водом. Два пољска тоалета су сређена и у употреби, а налазе се у дворишту дома. 

Адаптација дома наставља се у зависности од финансијских могућности из године у годину. Уз проналажење спонзора и донатора, надамо се да ће сви проблеми бити решени на задовољство свих корисника дома.

Најближа продавница налази се у Гусињу (удаљеном 7,5 км асфалтног пута, односно непуна 2 сата хода), тако да је за боравак у дому неопходно допремити све потребне намирнице. У летњим месецима, постоји могућност снабдети се млеком, сиром и хлебом у оближњим катунима.

Дом је уједно и исходишна тачка за све планинске врхове изнад Грбаје.

Правила понашања за време боравка у дому:

– ПК Раднички не сноси никакву одговорност због евентуалних неспоразума са мештанима.
– Прилаз возилима до дома није дозвољен. Возила паркирати на паркингу Полицијске академије, а до дома доћи пешке.
– Вода се укључује у шахту који се налази иза дома, а пре напуштања дома, воду треба искључити.
– Струја се укључује у осигурачкој кутији која се налази на спрату иза мердевина.
– Пре напуштања дома, инсталацију треба искључити.
– Пуњење мобилних телефона могуће је у трпезарији, иза врата.
– Пре напуштања дома, треба затворити и обезбедити све прозоре и ролетне.
Молимо вас да смеће које направите понесете са собом при напуштању дома.

Уколико приметите евентуалну штету на дому као и било какво одступање од горе наведених напомена, молимо да нам то пријавите.

Клуб се труди да свим корисницима дома боравак буде што пријатнији тако да је свака информација добродошла.