Dom „Branko Kotlajić“

/Dom „Branko Kotlajić“
Dom „Branko Kotlajić“ 2018-08-03T10:54:07+00:00

 

Planinarski dom „Branko Kotlajić“ sagrađen je 1964. godine i u vlasništvu je PK „Radnički“. Geografske koordinate su – severno 42° 31′ 30,8″ i istočno 19° 47′ 27,3″, a dom se nalazi na visini od 1175 mnv.

Objekat raspolaže sa 18 ležaja u zajedničkoj spratnoj spavaonici, a na potkrovlju se, u slučaju potrebe, može smestiti još 9 planinara. U prizemlju se nalaze trpezerija i kuhinja sa tekućom vodom i posuđem. U trpezariji se nalazi šporet na drva koji se koristi za grejanje i pripremu hrane. Ispod stepeništa su spremljena drva za ogrev, čiju je utrošenu količinu potrebno nadoknaditi pre napuštanja doma (drva se nalaze u šumi blizu doma).

U spavaonici je strogo zabranjena upotreba vatre, zbog opasnosti od požara.

Uređenje doma

Veći radovi na unutrašnjem uređenju doma počeli su 2011. godine i dom je doživeo delimičnu rekonstrukciju. Spavaonica i potkrovlje su preuređeni, postavljen je laminat, dušeci su zamenjeni novim sunđerima pa je boravak daleko prijatniji. Sada se u domu može smestiti do 30 planinara. Plato oko doma je uređen i pogodan za postavljanje šatora u slučaju boravka većeg broja planinara (republičke akcije, tabori i sl.).

U toku 2018. godine uvedena je električna energija u kompletan dom. Sem osvetljenja u svim prostorijama, kuhinja je opremljena sa el. šporetom, frižiderom i bojlerima ukupnog kapaciteta 240 litara. Tabla sa osiguračima nalazi se na spratu ispod merdevina za potkrovlje. Po dolasku u dom potrebno je uključiti sve osigurače i glavnu fidovu sklopku, a pre odlaska iz doma sve njih isključiti. Na banderi u dvorištu se nalaze tri glavna osigurača, a ključ za njihovo aktiviranje (ako se desi iskakanje, inače su stalno uključeni) visi kod table sa osiguračima na spratu.

Sa zadnje strane doma napravljeno je letnje kupatilo sa dve odvojene kabine za tuširanje toplom vodom. Dva poljska toaleta su sređena i u upotrebi, a nalaze se u dvorištu doma. 

Adaptacija doma nastavlja se u zavisnosti od finansijskih mogućnosti iz godine u godinu. Uz pronalaženje sponzora i donatora, nadamo se da će svi problemi biti rešeni na zadovoljstvo svih korisnika doma.

Najbliža prodavnica nalazi se u Gusinju (udaljenom 7,5 km asfaltnog puta, odnosno nepuna 2 sata hoda), tako da je za boravak u domu neophodno dopremiti sve potrebne namirnice. U letnjim mesecima, postoji mogućnost snabdeti se mlekom, sirom i hlebom u obližnjim katunima.

Dom je ujedno i ishodišna tačka za sve planinske vrhove iznad Grbaje.

Pravila ponašanja za vreme boravka u domu:

– PK Radnički ne snosi nikakvu odgovornost zbog eventualnih nesporazuma sa meštanima.
– Prilaz vozilima do doma nije dozvoljen. Vozila parkirati na parkingu Policijske akademije, a do doma doći peške.
– Voda se uključuje u šahtu koji se nalazi iza doma, a pre napuštanja doma, vodu treba isključiti.
– Struja se uključuje u osiguračkoj kutiji koja se nalazi na spratu iza merdevina.
– Pre napuštanja doma, instalaciju treba isključiti.
– Punjenje mobilnih telefona moguće je u trpezariji, iza vrata.
– Pre napuštanja doma, treba zatvoriti i obezbediti sve prozore i roletne.
Molimo vas da smeće koje napravite ponesete sa sobom pri napuštanju doma.

Ukoliko primetite eventualnu štetu na domu kao i bilo kakvo odstupanje od gore navedenih napomena, molimo da nam to prijavite.

Klub se trudi da svim korisnicima doma boravak bude što prijatniji tako da je svaka informacija dobrodošla.