Dom „Branko Kotlajić“

/Dom „Branko Kotlajić“
Dom „Branko Kotlajić“ 2022-07-18T07:22:26+00:00

Planinarski dom „Branko Kotlajić“ sagrađen je 1964. godine i u vlasništvu je PK „Radnički“. Geografske koordinate su – severno 42° 31′ 30,8″ i istočno 19° 47′ 27,3″, a dom se nalazi na visini od 1175 mnv.

Broj raspoloživih mesta za prenoćište – 44.

I sprat: dve spavaone sa ukupno 24 ležaja (14 i 10).

Potkrovlje: zajednička spavaona sa 20 mesta za spavanje na sunđerima ( u budućnosti će takođe biti postavljeni ležajevi)

U prizemlju se nalaze trpezerija i kuhinja sa tekućom vodom i posuđem. U trpezariji se nalazi šporet na drva koji se koristi za grejanje i pripremu hrane. Ispod stepeništa su spremljena drva za ogrev, čiju je utrošenu količinu potrebno nadoknaditi pre napuštanja doma (drva se nalaze ispod najlona iza doma ili u šumi blizu doma).

U spavaonici je strogo zabranjena upotreba vatre, zbog opasnosti od požara.

Uređenje doma

Obimni radovi na unutrašnjem i spoljašnjem uređenju doma započeti su 2020. godine i dom je drastično povećao svoj kapacitet i kvalitet. Prvi sprat je podeljen na dve spavaone, a potkrovlje je znatno prošireno. Sve prostorije su renovirane, sa spoljašnjom i unutrašnjom izolacijom od vlage, sa drvenim podom, zamenjen je krov i postavljeni novi prozori. U spavaonama su sunđeri sa novom posteljinom i jastucima. Trenutno se u domu može smestiti do 44 planinara.

Plato oko doma je uređen i pogodan za postavljanje šatora u slučaju boravka većeg broja planinara (republičke akcije, tabori i sl.).

Kuhinja je opremljena sa sudoperom, bojlerom od 80 litara, veš mašinom, električnim šporetom, frižiderom, kao i svim potrebnim posuđem za obedovanje i pripremu obroka za 40 osoba (tanjiri, čaše, šolje, escajg, šerpe, lonci, tiganji…).

Svo korišćeno posuđe oprati i složiti pre napuštanja objekta.

Ne ostavljajte višak hrane u domu i frižideru!
 
Kupatilo se nalazi sa zadnje strane doma i opremljeno je sa dva toaleta, dve kabine za tuširanje i umivaonikom.  Iznad doma se nalazi i letnji tuš, a dva poljska toaleta su su i dalje u upotrebi, i  nalaze se u dvorištu doma.

Struja-glavna fidova sklopka za struju se nalazi na tabli sa osiguračima na I spratu, u polici pored stepenica za potkrovlje. Takođe, postoji i tabla sa osiguračima iznad ulaznih vrata u trpezariju.

Adaptacija doma nastavlja se u zavisnosti od finansijskih mogućnosti iz godine u godinu. Uz pronalaženje sponzora i donatora, nadamo se da će svi problemi biti rešeni na zadovoljstvo svih korisnika doma.

Najbliža prodavnica nalazi se u Gusinju (udaljenom 7,5 km asfaltnog puta, odnosno nepuna 2 sata hoda), tako da je za boravak u domu neophodno dopremiti sve potrebne namirnice. U letnjim mesecima, postoji mogućnost snabdeti se mlekom, sirom i hlebom u obližnjim katunima. Takođe, nedaleko od doma nalaze se dva restorana sa lokalnim specijalitetima u kojima takođe možete obedovati.

Dom je ujedno i ishodišna tačka za sve planinske vrhove iznad Grbaje.

Pravila ponašanja za vreme boravka u domu:

– PK Radnički ne snosi nikakvu odgovornost zbog eventualnih nesporazuma sa meštanima.
– Prilaz vozilima do doma nije dozvoljen. Vozila parkirati na parkingu objekta Policijske akademije odmah iznad rampe, a do        doma doći peške.
– Pre napuštanja doma, treba zatvoriti i obezbediti sve prozore i roletne.

Molimo vas da smeće koje napravite obavezno ponesete sa sobom pri napuštanju doma!

Ukoliko primetite eventualnu štetu na domu kao i bilo kakvo odstupanje od gore navedenih napomena, molimo da nam to prijavite.

Klub se trudi da svim korisnicima doma boravak bude što prijatniji tako da je svaka informacija dobrodošla.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]