ПОДМЛАДАК ПК „РАДНИЧКИ“ – „КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ”

/ПОДМЛАДАК ПК „РАДНИЧКИ“ – „КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ”
ПОДМЛАДАК ПК „РАДНИЧКИ“ – „КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ” 2017-12-15T09:03:40+00:00

Крајем 2009. године заживела је идеја о оснивању подмлатка у нашем Клубу, па су се храбра деца већ 24. октобра те године попела на Авалу. Чланови Клуба су били спремни да помогну, а тате и маме су схватиле колико оваква активност значи за развој њихових клинаца.

Свих ових година циљ „Клинаца планинаца“ није само освајање врхова, већ се водичи и старији чланови Клуба труде да, уз бројне едукативне и креативне радионице, деци приближе свет планине и природе на што занимљивији начин.

Од 2011. године Клуб, заједно са Планинарским савезом Београда, организује акцију „Планинарски подмладак Београда на Рајцу“, а од 2012. године најбољи Клинци Планинци иду на традиционални Табор у Грбаји. Године 2015. одржан је први дечији камп на Повлену, док је 2016. године организован на Тари.

Најактивнији клинци планинци, све ове године, друже се и богате лепим искуствима, уче се издржљивости и упорности, воле и штите планину и природу. Најактивнији међу њима су: Маја Вучковић, Ђорђе Марковић, Стефан Недељковић, Огњен Павловић, Марко Бабић, Иван Зафировић, Ирина Бубања, Лука Бабић, Лука Гагић…

Надајмо се да ће у будућности они бити ти који ће преносити своја знања и искуства о планини најмлађима.

ЦИЉЕВИ КЛИНАЦА ПЛАНИНАЦА

– да деца активно боравећи у природи, физички и ментално јачају
– да деца искуствено уче јер се показало да тако најбоље усвајају знања
– да деца, упознајући разне крајеве своје земље, стекну представу о разноликости њених природних лепота, крајева, људи
– да деца осећају природу, развијају заштитнички однос према природи и живом свету планине (еколози Клинци планинци)
– да се деца, боравећи на отвореном, слободно играју, што је услов за креативну заједничку игру и дружење (чега има све мање у градским срединама)
– да се деца, дружећи се на планини, на излетима, уче стрпљењу, истрајности, пожртвовању, помажу једни другима, стичу пријатељства…
Главни задаци одраслих који воде Клинце јесу да их безбедно воде и да им предају своје знање о природи, планини и другарству које се на успонима рађа

КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ већ сада на најбољи могући начин презентују свој клуб, то смо учинили и издањем књиге „Хајде да будемо Клинци планинци!“ у издању Службеног гласника и ПСС, којом позивамо наше другаре да постану планинари, чланови једне велике светске породице која је одана природи.

Активности секције можете пратити и на Фејсбук страници.

Добро дошли!