Дом „Бранко Котлајић“

/Дом „Бранко Котлајић“
Дом „Бранко Котлајић“ 2022-07-18T07:22:26+00:00

Планинарски дом „Бранко Котлајић“ саграђен је 1964. године и у власништву је ПК „Раднички“. Географске координате су – северно 42° 31′ 30,8″ и источно 19° 47′ 27,3″, а дом се налази на висини од 1175 мнв.

Број расположивих места за преноћиште – 44.

I спрат: две спаваоне са укупно 24 лежаја (14 и 10).

Поткровље: заједничка спаваона са 20 места за спавање на сунђерима ( у будућности ће такође бити постављени лежајеви)

У приземљу се налазе трпезерија и кухиња са текућом водом и посуђем. У трпезарији се налази шпорет на дрва који се користи за грејање и припрему хране. Испод степеништа су спремљена дрва за огрев, чију је утрошену количину потребно надокнадити пре напуштања дома (дрва се налазе испод најлона иза дома или у шуми близу дома).

У спаваоници је строго забрањена употреба ватре, због опасности од пожара.

Уређење дома

Обимни радови на унутрашњем и спољашњем уређењу дома започети су 2020. године и дом је драстично повећао свој капацитет и квалитет. Први спрат је подељен на две спаваоне, а поткровље је знатно проширено. Све просторије су реновиране, са спољашњом и унутрашњом изолацијом од влаге, са дрвеним подом, замењен је кров и постављени нови прозори. У спаваонама су сунђери са новом постељином и јастуцима. Тренутно се у дому може сместити до 44 планинара.

Плато око дома је уређен и погодан за постављање шатора у случају боравка већег броја планинара (републичке акције, табори и сл.).

Кухиња је опремљена са судопером, бојлером од 80 литара, веш машином, електричним шпоретом, фрижидером, као и свим потребним посуђем за обедовање и припрему оброка за 40 особа (тањири, чаше, шоље, есцајг, шерпе, лонци, тигањи…).

Сво коришћено посуђе опрати и сложити пре напуштања објекта.

Не остављајте вишак хране у дому и фрижидеру!
 
Купатило се налази са задње стране дома и опремљено је са два тоалета, две кабине за туширање и умиваоником.  Изнад дома се налази и летњи туш, а два пољска тоалета су су и даље у употреби, и  налазе се у дворишту дома.

Струја-главна фидова склопка за струју се налази на табли са осигурачима на I спрату, у полици поред степеница за поткровље. Такође, постоји и табла са осигурачима изнад улазних врата у трпезарију.

Адаптација дома наставља се у зависности од финансијских могућности из године у годину. Уз проналажење спонзора и донатора, надамо се да ће сви проблеми бити решени на задовољство свих корисника дома.

Најближа продавница налази се у Гусињу (удаљеном 7,5 км асфалтног пута, односно непуна 2 сата хода), тако да је за боравак у дому неопходно допремити све потребне намирнице. У летњим месецима, постоји могућност снабдети се млеком, сиром и хлебом у оближњим катунима. Такође, недалеко од дома налазе се два ресторана са локалним специјалитетима у којима такође можете обедовати.

Дом је уједно и исходишна тачка за све планинске врхове изнад Грбаје.

Правила понашања за време боравка у дому:

– ПК Раднички не сноси никакву одговорност због евентуалних неспоразума са мештанима.
– Прилаз возилима до дома није дозвољен. Возила паркирати на паркингу објекта Полицијске академије одмах изнад рампе, а до        дома доћи пешке.
– Пре напуштања дома, треба затворити и обезбедити све прозоре и ролетне.

Молимо вас да смеће које направите обавезно понесете са собом при напуштању дома!

Уколико приметите евентуалну штету на дому као и било какво одступање од горе наведених напомена, молимо да нам то пријавите.

Клуб се труди да свим корисницима дома боравак буде што пријатнији тако да је свака информација добродошла.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]