Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

 

Маја Језерце са својих 2694 метра нмв. највиши је врх масива Проклетија. Налази се на албанском делу Проклетија, уз саму границу са Црном Гором. Због непостојања путева, планинарских домова у самој близини врха, услед теже приступачности, као и апсолутне мистичне дивљине која окружује ову планину, планинари овај врх ређе посећују. Уз то, и само пењање врха захтева изузетну физичку припремљеност.  Зато Маја Језерце, због своје специфичности, напросто ужива култни статус међу планинарима.

На прилазима врху, по падинама и кулоарима, током већег дела године задржава се снег. Август и септембар су месеци када је планина сува, па успон бива релативно лакши и безбеднији.

Осим пењања на врх, планинари ће бити у прилици да доживе неописиву и јединствену природну лепоту, током целог пута ка врху. Планинска језера, горске очи, понирања река, нестварне долине и пропланци, погледи на горостасе Проклетија трајно ће се урезати у вама и учиниће да се заувек вежете за Проклетије.

Четвртак, 24. август – Полазак из Скрелићеве улице у 21:30.

Петак, 25. август – Долазак у Плав у раним јутарњим сатима, где ћемо се евидентирати код граничне полиције и оставити број пасоша или личних карти, што је уобичајени протокол. Затим настављамо ка Гусињу где ћемо направити паузу од 1 сат, за одмор и доручак. Идемо даље, ка оближњем Вусању (1000 мнв), где је уједно и почетак долине Ропојана и место одакле ћемо започети нашу акцију.

Данашњи циљ биће нам долазак до долине језера (алб. Буни Језерцес) на 1800 мнв, где ћемо поставити шаторе и преноћити.

На самом почетку Ропојанске долине застаћемо код импресивног понора реке Грље, а након тога наставити ка напуштеној караули Застан, смештеној на великој ливади окруженој џиновима Проклетија, која у летњим месецима служи као катун локалним сточарима. До Застана требаће нам до 2 сата лаганог хода, углавном по равном терену. На половини ове деонице застаћемо на Савином оку, скривеном и прелепом горском језеру, који обликује већ поменута река Грља. На Застану ћемо одморити и прикупити снаге за кондиционо најтежи део ове деонице. Овде ћемо се опскрбити и водом, јер је неизвесно да ли у долини језера има воде. Потребно је напунити и понети 4-5 литара воде.

Чекаће нас 500м висинске разлике и до 3 сата хода већим делом козијом стазом кроз густу шуму. По изласку из шуме наићи ћемо на гранични камен Албаније и бивше СФРЈ и од тог тренутка наш пут настављамо Албанијом, а недалеко од тог места почиње долина језера. Шест кристално чистих ледничких језера чине ову долину. Код последњег и највећег језера, поставићемо шаторе и сачекати ноћ у овом бајковитом пределу.

Субота, 26. август – Устајање у 6 сати, паковање и припрема за успон. Уједно, потребно је спаковати шаторе и камп опрему, која ће нас чекати спремна када сиђемо са врха, јер ћемо по силаску наставити ка караули Застан где ћемо преноћити.

Полазак ка врху у 7:00. Прва половина стазе води нас преко ледника, па до превоја након кога ћемо ући у кулоар, захтевнији део овог успона. Након кулоара излазимо на гребен, којим идемо све до самог врха. Оптимално време успона 3 до 4 сата. Повратак је истом стазом. Долазак у долину језера је између 15-16 часова. Након одмора и паузе спуштамо се до карауле Застан. Ноћење. Осим шатора могуће је и користити просторије карауле.

Недеља, 27. август – Полазак ка селу Вусање у 8 сати. Долазак око 10 часова. Пауза у Гусињу до сат времена, затим полазак ка Београду. Долазак у Београд до 22:00.

ПРЕПОРУКА:

Планинарима који немају жељу да пењу Маја Језерце, препоручујем да натоваре шатор на леђа и проведу дан у долини језера. То је велика привилегија и нешто што ће се дуго памтити. Проклетије нису само пењање врхова, већ неисцрпна ризница лепоте.

Цена акције: 40 евра – у цену улази: превоз, организациони трошкови, храна и смештај возача.

АКОНТАЦИЈА – 20 евра.

ПОТРЕБНО: планинарске ципеле, шатор, врећа, подлога, обавезан шлем (могуће задужити у ПК „Раднички“), чеона лампа, вода.

Документа: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017. годину, путно осигурање, пасош или лична карта.

Пријаве сваког четвртка од 19ч у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31.
У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.

Водич: Бојан Јелић 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com