KЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ — Велики Вукан (825м) — Планинарење, пливање и постављање „ресторана зa птице“

/, Клинци планинци/KЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ — Велики Вукан (825м) — Планинарење, пливање и постављање „ресторана зa птице“

Вукан је Хомољска планина. Хомољске планине припадају Карпатско-балканској групи планина. Претежно су сачињене од шкриљца и кречњака. Налазе се између Звишке котлине на северу и Жагубичке на југу. Правац пружања им је западно-источни. Врхови планине Вукан, над бајковитом Горњачком клисуром инспирисали су Ђуру Јакшића да, пешачећи под стрмим литицама, испева стихове „Oтаџбине“.

… И овај камен земље Србије,
Што претећ сунцу дере кроз облак,
Суморног чела, мрачним борама
О вековечности прича далекој…

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Кренућемо у 07:00 из Скерлићеве улице (код Храма Св.Саве), пут Пожаревца и Петровца на Млави и затим ка Бањи Ждрело. У самом месту поред основне школе, паркирамо аутобус, узимамо ранчеве и крећемо ка манастиру Св. Тројице, одакле почињемо успон маркираном стазом ка Великом Вукану.

Чека нас 625 метара успона, на занимљивој стази ка врху. На једном од одморишта, правимо хранилице – ресторане за птице од природног материјала, које ћемо затим и поставити у шуми док планинаримо.

Боравак на планини би требало да завршимо до 15:30. Затим се превозимо до бање Ждрело, где из аутобуса узимамо торбе са опремом за купање (пешкир,папуче за базен, „мишиће“ за непливаче, купаће костиме…). Одлазимо на ручак у 16:00. Купање је предвиђено у интервалу од 17 до 18:30. Полазак за Београд је у 19 часова где би требало да стигнемо до 22:00.

Увек када су одлазили на живописно Хомоље (Јежевац, Штубеј, Крилаш, Вукан) КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ су поред планинарења, пливали и релаксирали се у термалној води Бање Ждрело, тако ће бити и овај пут.

ПОТРЕБНО ЈЕ ПОНЕТИ: 

За планинарење – гојзерице, пресвлаку, мали ранац са резервним чарапама и мајицом, водом и ужином, кабаницом, или шушкавом јакном, слојевито се обући. Ко има, нека понесе планинарске штапове.

За пливање – опрему за базен, за непливаче – мишиће или шлаухове.

ЦЕНА АКЦИЈЕ је 2000 дин са ручком (400 дин. – чорба, пљескавица са гарнирунгом у лепињи, или грилованим поврћем); групна улазница на базен је сада поскупела, тако да свако плаћа по 400 дин. (600 динара је појединачна карта). Ко не жели ручак, или пливање, цена ће бити умањена за адекватан износ.

Пријаве путем телефона или на састанцима у клубу, четвртком од 19 часова – ПК Раднички – Војводе Шупљикца 31, уз обавезну аконтацију од 1000 динара.

 

Молимо вас да са собом понесете оверену књижицу, са плаћеном чланарином за ову годину.

 

ВОДИЧИ:

Јагода Новески (ПСС МБ 467.) тел – 060 7513297,
Владимир Костић (ПСС МБ 433.), тел – 063 7603020

2017-07-18T08:05:23+00:00