Цер и Иверак- 2015

/, Извештаји/Цер и Иверак- 2015

Цер није обична планина.

Цер је планина на којој је извојевана прва победа у Првом светском рату , где су Аустроугари сурово понижени и враћени на своју територију.

То је планина на којој је чувени београдски композитор Станислав Бинички компоновао епски ‘’Марш на Дрину’’,где је као добровољац служио свом народу, а композицију посветио свом пријатељу са фронта.

Цер је планина са које је свет сазнао о малом и витешком српском народу .

Цер је планина бесмртних хероја.

c1
Дана 24.10.2015 нас 36 запутили смо се ка овом светом месту како бисмо провели дан у природи, дружили се, размењивали приче и и изашли из оквира брзог и стресног живота који током недеље водимо у градовима.
Па има ли лепшег места, за провести такав дан?
Поделили смо се у две групе.Једна ће имати мању километражу и нешто лакши посао, свега 15км и 600 м висинске разлике, а друга група која је чинила већину имаће за циљ 20-ак км и неких 1200 м висинске разлике.
Лакшу групу предводе Злаја и Вељовић, док је на челу теже Аца…али ово је условно речено, на стази је доста искусних планинара, тако да допуњујемо једни друге,и на најлепши начин организујемо да боравак у природи буде беспрекоран. Цер је питома планина божанствених пропланака,чисте и прелепе шуме,те кањона малих речица…природне лепоте се смењују , а топли јесењи дан чини да се осећамо потпуно испуњено. Поред нас домаћина из Радничког, са нама су и гости других клубова и градова, а најбројнија је новосадска екипа старих пријатеља клуба на челу са изузетном Сташом. Привилегија је видети и Банковића како на штакама оставља километре иза себе.Такви људи вас просто надахњују. Можете онда и да се запитате, који је ваш проблем и да ли вам несто фали..Генерално људи око вас су људи из неке друге животне димензије.Вероватно да се не виђа сваки дан млади брачни пар, који своје трогодишње дете, 20 км носи на леђима, узбрдо и низбрдо. Од малена га учи лепоти , и чине да расте у племенитог цовека.

3411
У стању такве пријатне опијености природним амбијентом, пролази и провејава овај чаробни дан. Ближи се сумрак, а обе групе се полако сједињују на месту са кога су тог јутра и кренуле.
Злаја уговара вечеру у бањи Бадања, тако да ћемо јос мало да слегнемо утиске, па ћемо кренути пут Београда.
Захвалност организаторима и учесницима ове акције,са надом и жељом за још оваквих дружења убудуће.

c3

 

 

Бојан Јелић

2017-07-18T08:05:23+00:00