Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Царку је планина на обронцима Јужних Карпата. Карактеришу је питоми терени, пашњаци и простране зелене долине. У рану јесен лепота ове планине долази до пуног изражаја. На успону нема ризичних деоница нити стрмих нагиба, пут до врха је лаган, благ и континуиран. Сваки планинар у просечној кондицији може да ужива и да се без великих проблема попне на изузетну планину Царку.

Субота – 30.09.2017 – Полазак у 8 часова изнајмљеним превозом од Комбанк арене (главни улаз у Бул. Зорана Ђинђића). У Вршцу правимо паузу од сат времена за краћи обилазак града. Затим преко граничног прелаза Ватин улазимо у Румунију. Искористићемо време за посету српског манастира Шенђурађ. У овом манастиру налази се део моштију (делови лобање) Светог Геогрија, као и окови у којима је био мучен. Мошти нису изложене у самом манастиру, чувају се на местима познатим монасима. Да ли ћемо имати привилегију да целивамо мошти зависи искључиво од монаха.

Уколико неко поседује дечије књиге на српском језику и у могућности је да их поклони, нека обавезно понесе. Тако помажемо да српска деца у Румунији имају јачу везу са матицом.

Након посете манастиру одлазимо до малог ушушканог планинског села Окна де Фјор. У овом селу налази се музеј минерала који деценијама води необичан власник Константин Грујеску, стар 93 године, иначе бивши рудар. Музеј је права ризница минерала, а посетиоци могу купити накит и сувенире ручне израде, које он лично израђује. Улаз је бесплатан.

Следеће одредиште биће нам и први већи град, Решица. У Решици ћемо направити паузу. Савет је да овде купите храну уколико је нисте понели од куће, јер после неће бити могућности да се иде у набавку. И у Решици постоји један необичан музеј – музеј локомотиве на отвореном. У музејском парку налази се велики број локомотива – што из Румуније, што из других земаља.

Након Решице крећемо ка граду Карансебешу и оближњем зимском скијашком центру Мунтеле Мик. У Карансебешу нећемо стајати. Евентуално у повратку уколико нам време дозволи. У Мунтеле Мик долазимо у касним поподневним сатима, где ћемо се сместити у хотелу, у двокреветним и трокреветним собама. У хотелу се може купити пиће, кафа и чај, али хране неће бити. Слободне активности, ноћење.

Недеља – 1.10.2017 – Ујутру у 7 часова по румунском времену, крећемо на успон. Висинска разлика износи 1000 метара. Темпо ће
бити спорији, прилагођен свакоме, а акценат ће бити на уживању. У зависности од јачине групе успон и спуст трајаће 7-9 сати. Полазак ка Београду најкасније у 16 часова. Евентуална пауза за обилазак Карансебеша максимално 45 минута. Долазак у Београд у вечерњим сатима (пре поноћи).

ЦЕНА: 40 евра
У цену улази: превоз, ноћење у хотелу, ноћење и храна возача, организациони трошкови.

Опрема: планинарске ципеле, кабаница, штапови.
Документа: пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином на 2017 годину, путно осигурање.

Водич: Бојан Јелић , 064/031-0146 , bokijelic3@gmail.com

Обавезна уплата аконтације 20 евра, четвртком од 19 часова, у просторијама клуба, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену. Уплаћена аконтација се не враћа.