Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Carku je planina na obroncima Južnih Karpata. Karakterišu je pitomi tereni, pašnjaci i prostrane zelene doline. U ranu jesen lepota ove planine dolazi do punog izražaja. Na usponu nema rizičnih deonica niti strmih nagiba, put do vrha je lagan, blag i kontinuiran. Svaki planinar u prosečnoj kondiciji može da uživa i da se bez velikih problema popne na izuzetnu planinu Carku.

Subota – 30.09.2017 – Polazak u 8 časova iznajmljenim prevozom od Kombank arene (glavni ulaz u Bul. Zorana Đinđića). U Vršcu pravimo pauzu od sat vremena za kraći obilazak grada. Zatim preko graničnog prelaza Vatin ulazimo u Rumuniju. Iskoristićemo vreme za posetu srpskog manastira Šenđurađ. U ovom manastiru nalazi se deo moštiju (delovi lobanje) Svetog Geogrija, kao i okovi u kojima je bio mučen. Mošti nisu izložene u samom manastiru, čuvaju se na mestima poznatim monasima. Da li ćemo imati privilegiju da celivamo mošti zavisi isključivo od monaha.

Ukoliko neko poseduje dečije knjige na srpskom jeziku i u mogućnosti je da ih pokloni, neka obavezno ponese. Tako pomažemo da srpska deca u Rumuniji imaju jaču vezu sa maticom.

Nakon posete manastiru odlazimo do malog ušuškanog planinskog sela Okna de Fjor. U ovom selu nalazi se muzej minerala koji decenijama vodi neobičan vlasnik Konstantin Grujesku, star 93 godine, inače bivši rudar. Muzej je prava riznica minerala, a posetioci mogu kupiti nakit i suvenire ručne izrade, koje on lično izrađuje. Ulaz je besplatan.

Sledeće odredište biće nam i prvi veći grad, Rešica. U Rešici ćemo napraviti pauzu. Savet je da ovde kupite hranu ukoliko je niste poneli od kuće, jer posle neće biti mogućnosti da se ide u nabavku. I u Rešici postoji jedan neobičan muzej – muzej lokomotive na otvorenom. U muzejskom parku nalazi se veliki broj lokomotiva – što iz Rumunije, što iz drugih zemalja.

Nakon Rešice krećemo ka gradu Karansebešu i obližnjem zimskom skijaškom centru Muntele Mik. U Karansebešu nećemo stajati. Eventualno u povratku ukoliko nam vreme dozvoli. U Muntele Mik dolazimo u kasnim popodnevnim satima, gde ćemo se smestiti u hotelu, u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. U hotelu se može kupiti piće, kafa i čaj, ali hrane neće biti. Slobodne aktivnosti, noćenje.

Nedelja – 1.10.2017 – Ujutru u 7 časova po rumunskom vremenu, krećemo na uspon. Visinska razlika iznosi 1000 metara. Tempo će
biti sporiji, prilagođen svakome, a akcenat će biti na uživanju. U zavisnosti od jačine grupe uspon i spust trajaće 7-9 sati. Polazak ka Beogradu najkasnije u 16 časova. Eventualna pauza za obilazak Karansebeša maksimalno 45 minuta. Dolazak u Beograd u večernjim satima (pre ponoći).

CENA: 40 evra
U cenu ulazi: prevoz, noćenje u hotelu, noćenje i hrana vozača, organizacioni troškovi.

Oprema: planinarske cipele, kabanica, štapovi.
Dokumenta: pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom na 2017 godinu, putno osiguranje.

Vodič: Bojan Jelić , 064/031-0146 , bokijelic3@gmail.com

Obavezna uplata akontacije 20 evra, četvrtkom od 19 časova, u prostorijama kluba, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu. Uplaćena akontacija se ne vraća.