Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Акцију „Дани гљива“ традиционално одржава Гљиварско друштво Ваљево, а и ове године се одвија на планини Маљен и висоравни Дивчибаре – 980 метара. Највиши врх Маљена је Краљев сто (1096 м). Дивчибаре су познате по лепим видиковцима међу којима је и Црни врх (1056м), на који ћемо се и ми попети.

ПЛАН ПУТА

Полазак ка Дивчибарама у 8 часова од Београдске Арене, северна страна, главни улаз из булевара З. Ђинђића. Путујемо ка Ваљеву, преко Диваца и Мионице, стижемо око 10 часова и 30 минута до хотела Хеба, где ћемо присуствовати отварању манифестације „ДАНИ ГЉИВА“, разгледати изложбу и део пратећег програма изложбе.

– У 12 часова полазимо на планинарење ка Црном врху и гребеном ка Великим плећима 1056м. Ту ћемо у околним шумарцима тражити печуркице (сви ће добити рукавице и под будним оком миколога одвајати јестиве од нејестивих, учити искуствено…). На некој од пауза, деца ће креирати своје КУЋИЦЕ У ГОРИЦИ…  Ако буде времена, спустићемо се до кањона Црне Каменице. Планинарићемо око 7 километара.

 

– У повратку, око 16 часова, силазимо ка центру места, где нас чека аутобус и превози у Подбукове, до домаћинства Обрадовић (где смо увек лепо угошћени и домаћински дочекани, а наша Миља спрема сласни ручак који се деци највише свиђа – месо и поврће испод сача). Посетићемо и стари вајат у коме уз огњиште чувају предмете из времена наших предака о којима је топле песме писао Миљин супруг Мило…

– Ручак је до 17 часова, а после одмора и обиласка вајата, полазимо ка Београду, где би требало да стигнемо најкасније до 21 сат.

ОПРЕМА: гојзерице или патике које се не клизају, дугачке панталоне, слојевита гардероба, заштита од кише, пресвлака, ранчић са ужином и две боце по пола литра воде…

ЦЕНА:   – за децу 1600 динара са ручком, а ко неће умањује се износ за 300 динара.

                – за одрасле 1800 динара са ручком, ко неће ручак, умањује се цена за 500 динара.

На овој акцији децу ће пратити и дружити се са њима: доктор микологије Невена Вукојичић која је и прошле године била са нама, наш друг Небојша Кандић, члан Миколошког друштва Србије, Ваљевски гљиварчићи вођени њиховом Александром, биологом.

Биће то узбудљив дан проведен у природи, планинарићемо и учити о недовољно познатом свету интересантних, тајновитих гљива.

ПРИЈАВЕ: Водичу – Јагода Новески – на тел. 060 751 32 97 до четвртка.

Потребно је уплатити аконтацију од 1000 динара – пост нет упутницом, или у клубу ПК „Раднички“, у четвртак (на састанку од 19 часова), ул. Војводе Шупљикца 31.