Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Akciju „Dani gljiva“ tradicionalno održava Gljivarsko društvo Valjevo, a i ove godine se odvija na planini Maljen i visoravni Divčibare – 980 metara. Najviši vrh Maljena je Kraljev sto (1096 m). Divčibare su poznate po lepim vidikovcima među kojima je i Crni vrh (1056m), na koji ćemo se i mi popeti.

PLAN PUTA

Polazak ka Divčibarama u 8 časova od Beogradske Arene, severna strana, glavni ulaz iz bulevara Z. Đinđića. Putujemo ka Valjevu, preko Divaca i Mionice, stižemo oko 10 časova i 30 minuta do hotela Heba, gde ćemo prisustvovati otvaranju manifestacije „DANI GLJIVA“, razgledati izložbu i deo pratećeg programa izložbe.

– U 12 časova polazimo na planinarenje ka Crnom vrhu i grebenom ka Velikim plećima 1056m. Tu ćemo u okolnim šumarcima tražiti pečurkice (svi će dobiti rukavice i pod budnim okom mikologa odvajati jestive od nejestivih, učiti iskustveno…). Na nekoj od pauza, deca će kreirati svoje KUĆICE U GORICI…  Ako bude vremena, spustićemo se do kanjona Crne Kamenice. Planinarićemo oko 7 kilometara.

 

– U povratku, oko 16 časova, silazimo ka centru mesta, gde nas čeka autobus i prevozi u Podbukove, do domaćinstva Obradović (gde smo uvek lepo ugošćeni i domaćinski dočekani, a naša Milja sprema slasni ručak koji se deci najviše sviđa – meso i povrće ispod sača). Posetićemo i stari vajat u kome uz ognjište čuvaju predmete iz vremena naših predaka o kojima je tople pesme pisao Miljin suprug Milo…

– Ručak je do 17 časova, a posle odmora i obilaska vajata, polazimo ka Beogradu, gde bi trebalo da stignemo najkasnije do 21 sat.

OPREMA: gojzerice ili patike koje se ne klizaju, dugačke pantalone, slojevita garderoba, zaštita od kiše, presvlaka, rančić sa užinom i dve boce po pola litra vode…

CENA:   – za decu 1600 dinara sa ručkom, a ko neće umanjuje se iznos za 300 dinara.

                – za odrasle 1800 dinara sa ručkom, ko neće ručak, umanjuje se cena za 500 dinara.

Na ovoj akciji decu će pratiti i družiti se sa njima: doktor mikologije Nevena Vukojičić koja je i prošle godine bila sa nama, naš drug Nebojša Kandić, član Mikološkog društva Srbije, Valjevski gljivarčići vođeni njihovom Aleksandrom, biologom.

Biće to uzbudljiv dan proveden u prirodi, planinarićemo i učiti o nedovoljno poznatom svetu interesantnih, tajnovitih gljiva.

PRIJAVE: Vodiču – Jagoda Noveski – na tel. 060 751 32 97 do četvrtka.

Potrebno je uplatiti akontaciju od 1000 dinara – post net uputnicom, ili u klubu PK „Radnički“, u četvrtak (na sastanku od 19 časova), ul. Vojvode Šupljikca 31.