Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ГРБАЈА, нестварна глечерска долина у Црногорском делу масива Проклетија, које припадају Динарском планинском систему, на 7 км од Гусиња, оивичена високим, каменим стрминама, усхићује сваког посетиоца, био он планинар или не. Планинари су помало у души уметници… а уметници су понекад и планинари. Грбаја, увијена у јесење боје, нагиздана, воли да се покаже и једнима и другима… 
Позивамо сликаре, фотографе, песнике и планинаре да доживе на свој начин наше друго Грбајско јесењарење, пењући се ка Тројану (2190 м.) чудним и нестварним пролазима, гребенски, границом између Црне Горе и Албаније и Караули (1915 м.), која мирно стражари изнад долине. Пођите да планинарите и  упијете енергију Грбаје и Проклетија, која ће вас данима инспирисати.

Петак: 26.10.2018.
Полазак у 21.30 часова, са паркинга новобеоградске арене из булевара Зорана Ђинђића. Путујемо ка Андријевици, Плаву и Гусињу, где стижемо у раним јутарњим часовима.

Субота: 27.10.2018.
Долазак у Гусиње око 6 часова. Пауза од 1 сат за доручак у центру Гусиња и за куповину хране по потреби. Затим полазимо ка долини Грбаја, где ћемо се сместити у планинарском дому „Бранко Котлајић“ (1175 м.). Убрзо крећемо маркираном стазом кроз шуму до раскрснице са Караулом, а онда ка Волушници и водопаду, затим ка превоју Гурит, Жутој прли и гребену Тројана. Стаза је средње захтевна и требало би да је пређемо за највише 4,5 часа, висинска разлика је око 1170 метара, а погледи ка масиву Каранфила и албанским Проклетијама готово да изазивају да настане сјајна фотографија, да се уради цртеж, да се нанижу стихови… Силазимо са косина Тројана преко Шупљих врата ( 2,5 часа) ка дому. Ко из било ког разлога не жели на планинарење тога дана, може себи да  приушти лагано пешачење нестварном долином Грбаја, да обиђе изворе, катуне, или да провере време у неком од ресторана етно домаћинстава у долини. Целодневна активност трајаће између 7-8 часова. По повратку у дом, дружење и одмор.

Недеља: 28.10.2018.
Устајање у 6 часова. Полазак ка врху Караула у 7 часова.Тура није напорна и за прелазак стазе требаће нам око 3 часа. Поглед са Карауле је један од најлепших, упечатљив, незабораван – види се масив Каранфила, Везирова брада, Плавско језеро те гребен Волушница-Талијанка-Попадија, гребен Тројана…
Повратак у дом до 13.30 часова. Паковање ранчева и одлазак из Грбаје ка Гусињу, где правимо паузу од пола сата, па настављамо пут ка Београду, где бисмо требали да стогнемо до поноћи.

(Алтернатива успону на Караулу, би била одлазак на трекинг туру од села Вусање ка водопаду Грља и ка смарагдном Савином оку)

Цена акције: 55 еура

У цену улази: превоз, ноћење у планинарском дому „Бранко Котлајић“, организациони трошкови, храна и смештај возача.

Опрема: ранац са храном и водом, гојзерице и слојевита одећа, камашне, капа и рукавице, пожељна је врећа за спавање.
Понети важећу личну карту или пасош за прелазак границе.
Улаз у национани парк кошта 1 еуро по особи. Чланови планинарског клуба Раднички ослобођени су плаћања, по споразуму са националним парком Проклетије.

Водичи: Јагода Новески- 060 751 32 97 , Иван Хрњичек- 064 222 67 51
Пријаве уз аконтацију од 30 евра у четвртак од 19-20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31.

Без уплаћене аконтације пријава се сматра неважећом. У случају одустајања, потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.

У складу са правилима ПСС-а, свако полази на сопствену одговорност, а водичи могу изменити план акције у случају временских неприлика.