Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

GRBAJA, nestvarna glečerska dolina u Crnogorskom delu masiva Prokletija, koje pripadaju Dinarskom planinskom sistemu, na 7 km od Gusinja, oivičena visokim, kamenim strminama, ushićuje svakog posetioca, bio on planinar ili ne. Planinari su pomalo u duši umetnici… a umetnici su ponekad i planinari. Grbaja, uvijena u jesenje boje, nagizdana, voli da se pokaže i jednima i drugima… 
Pozivamo slikare, fotografe, pesnike i planinare da dožive na svoj način naše drugo Grbajsko jesenjarenje, penjući se ka Trojanu (2190 m.) čudnim i nestvarnim prolazima, grebenski, granicom između Crne Gore i Albanije i Karauli (1915 m.), koja mirno stražari iznad doline. Pođite da planinarite i  upijete energiju Grbaje i Prokletija, koja će vas danima inspirisati.

Petak: 26.10.2018.
Polazak u 21.30 časova, sa parkinga novobeogradske arene iz bulevara Zorana Đinđića. Putujemo ka Andrijevici, Plavu i Gusinju, gde stižemo u ranim jutarnjim časovima.

Subota: 27.10.2018.
Dolazak u Gusinje oko 6 časova. Pauza od 1 sat za doručak u centru Gusinja i za kupovinu hrane po potrebi. Zatim polazimo ka dolini Grbaja, gde ćemo se smestiti u planinarskom domu „Branko Kotlajić“ (1175 m.). Ubrzo krećemo markiranom stazom kroz šumu do raskrsnice sa Karaulom, a onda ka Volušnici i vodopadu, zatim ka prevoju Gurit, Žutoj prli i grebenu Trojana. Staza je srednje zahtevna i trebalo bi da je pređemo za najviše 4,5 časa, visinska razlika je oko 1170 metara, a pogledi ka masivu Karanfila i albanskim Prokletijama gotovo da izazivaju da nastane sjajna fotografija, da se uradi crtež, da se nanižu stihovi… Silazimo sa kosina Trojana preko Šupljih vrata ( 2,5 časa) ka domu. Ko iz bilo kog razloga ne želi na planinarenje toga dana, može sebi da  priušti lagano pešačenje nestvarnom dolinom Grbaja, da obiđe izvore, katune, ili da provere vreme u nekom od restorana etno domaćinstava u dolini. Celodnevna aktivnost trajaće između 7-8 časova. Po povratku u dom, druženje i odmor.

Nedelja: 28.10.2018.
Ustajanje u 6 časova. Polazak ka vrhu Karaula u 7 časova.Tura nije naporna i za prelazak staze trebaće nam oko 3 časa. Pogled sa Karaule je jedan od najlepših, upečatljiv, nezaboravan – vidi se masiv Karanfila, Vezirova brada, Plavsko jezero te greben Volušnica-Talijanka-Popadija, greben Trojana…
Povratak u dom do 13.30 časova. Pakovanje rančeva i odlazak iz Grbaje ka Gusinju, gde pravimo pauzu od pola sata, pa nastavljamo put ka Beogradu, gde bismo trebali da stognemo do ponoći.

(Alternativa usponu na Karaulu, bi bila odlazak na treking turu od sela Vusanje ka vodopadu Grlja i ka smaragdnom Savinom oku)

Cena akcije: 55 eura

U cenu ulazi: prevoz, noćenje u planinarskom domu „Branko Kotlajić“, organizacioni troškovi, hrana i smeštaj vozača.

Oprema: ranac sa hranom i vodom, gojzerice i slojevita odeća, kamašne, kapa i rukavice, poželjna je vreća za spavanje.
Poneti važeću ličnu kartu ili pasoš za prelazak granice.
Ulaz u nacionani park košta 1 euro po osobi. Članovi planinarskog kluba Radnički oslobođeni su plaćanja, po sporazumu sa nacionalnim parkom Prokletije.

Vodiči: Jagoda Noveski- 060 751 32 97 , Ivan Hrnjiček- 064 222 67 51
Prijave uz akontaciju od 30 evra u četvrtak od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31.

Bez uplaćene akontacije prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja, potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.

U skladu sa pravilima PSS-a, svako polazi na sopstvenu odgovornost, a vodiči mogu izmeniti plan akcije u slučaju vremenskih neprilika.