Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Фото: Владимир Пецикоза

 

Планинарење, санкање, постављање „ресторана“ за птице и осврт на школу из 1833. године – Бранковина. Јабланик, ваљевска планина, динарског смера пружања – северозапад-југоисток, налази се на тридесетак километара од Ваљева, код превоја Дебело брдо, преко пута Повлена.

 

ПЛАН ПУТА:

– Полазак у 7 часова, са паркинга код Арене.

– Путујемо ка Ваљеву и још 12 км од Ваљева ка Бранковини, вољеном месту песникиње Десанке Максимовић, у коме је одрасла и родном месту славних Ненадовића. Посећујемо школу коју је подигао Прота Матеја Ненадовић, војвода из Првог српског устанка, далеке 1833 године. Биће задовољство седети у клупама, у учионици из 19. века и посетити школу у којој је славна песникиња учила прва слова…

– Враћамо се ка Ваљеву и Дебелом брду, одакле полазимо на планинарење ка врху Јабланика, поред планинарског дома „Маглеш“ – 5,5 км. (на успон би требало да кренемо најдаље до 11 часова и 30 минута).

– Успут постављамо хранилице за птице, а ако неко жели да буде креативан и код куће може да направи кућицу за птице од тетрапака за млеко.

– На врх би требало да стигнемо за око 2 сата хода, око 13:30 часова, зависно од висине снега.

– Следи спуштање ка Дебелом брду, улазак у аутобус и одлазак ка Ваљеву. На десетак километара пре Ваљева улазимо у ресторан „Дуга“ на топлу чорбицу и лепињу са кајмаком (око 16:30 часова).

– Око 18 часова крећемо назад ка Београду и стижемо до 20:00.

ЦЕНА АКЦИЈЕ: 1800 динара

У ЦЕНУ УКЉУЧЕНО: групна карта за Бранковину (230 дин.), ручак по цени од 370 динара (ко не жели ручак, умањићемо цену за тај износ), превоз и организациони трошкови.

ОПРЕМА: на планини се очекује снег, зато треба да понесемо слојевиту одећу, јакну са капуљачом, ски панталоне или два пара панталона, доњих делова тренерке… капу, рукавице, резервни пар чарапа. Ко нема адекватну обућу – гојзерице, нека понесе чизмице и резервни пар патика, да се може преобути. Ранац са малом ужином и две боце од по пола литра воде.

ПРИЈАВЕ ЗА АКЦИЈУ: закључно са четвртком код водича, у просторијама нашег клуба ПК „Раднички“, ул. Војводе Шупљикца (четвртком од 19 часова).

ВОДИЧ: Јагода Новески, тел: 060 751 32 97.

На састанак у клуб донети аконтацију од 1000 дин.

Деца нека понесу клиска или санке, јер се надамо да ћемо уживати тог дана у зимском руху планине.

Видимо се на овој занимљивој акцији!