Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Vladimir Pecikoza

 

Planinarenje, sankanje, postavljanje „restorana“ za ptice i osvrt na školu iz 1833. godine – Brankovina. Jablanik, valjevska planina, dinarskog smera pružanja – severozapad-jugoistok, nalazi se na tridesetak kilometara od Valjeva, kod prevoja Debelo brdo, preko puta Povlena.

 

PLAN PUTA:

– Polazak u 7 časova, sa parkinga kod Arene.

– Putujemo ka Valjevu i još 12 km od Valjeva ka Brankovini, voljenom mestu pesnikinje Desanke Maksimović, u kome je odrasla i rodnom mestu slavnih Nenadovića. Posećujemo školu koju je podigao Prota Mateja Nenadović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, daleke 1833 godine. Biće zadovoljstvo sedeti u klupama, u učionici iz 19. veka i posetiti školu u kojoj je slavna pesnikinja učila prva slova…

– Vraćamo se ka Valjevu i Debelom brdu, odakle polazimo na planinarenje ka vrhu Jablanika, pored planinarskog doma „Magleš“ – 5,5 km. (na uspon bi trebalo da krenemo najdalje do 11 časova i 30 minuta).

– Usput postavljamo hranilice za ptice, a ako neko želi da bude kreativan i kod kuće može da napravi kućicu za ptice od tetrapaka za mleko.

– Na vrh bi trebalo da stignemo za oko 2 sata hoda, oko 13:30 časova, zavisno od visine snega.

– Sledi spuštanje ka Debelom brdu, ulazak u autobus i odlazak ka Valjevu. Na desetak kilometara pre Valjeva ulazimo u restoran „Duga“ na toplu čorbicu i lepinju sa kajmakom (oko 16:30 časova).

– Oko 18 časova krećemo nazad ka Beogradu i stižemo do 20:00.

CENA AKCIJE: 1800 dinara

U CENU UKLJUČENO: grupna karta za Brankovinu (230 din.), ručak po ceni od 370 dinara (ko ne želi ručak, umanjićemo cenu za taj iznos), prevoz i organizacioni troškovi.

OPREMA: na planini se očekuje sneg, zato treba da ponesemo slojevitu odeću, jaknu sa kapuljačom, ski pantalone ili dva para pantalona, donjih delova trenerke… kapu, rukavice, rezervni par čarapa. Ko nema adekvatnu obuću – gojzerice, neka ponese čizmice i rezervni par patika, da se može preobuti. Ranac sa malom užinom i dve boce od po pola litra vode.

PRIJAVE ZA AKCIJU: zaključno sa četvrtkom kod vodiča, u prostorijama našeg kluba PK „Radnički“, ul. Vojvode Šupljikca (četvrtkom od 19 časova).

VODIČ: Jagoda Noveski, tel: 060 751 32 97.

Na sastanak u klub doneti akontaciju od 1000 din.

Deca neka ponesu kliska ili sanke, jer se nadamo da ćemo uživati tog dana u zimskom ruhu planine.

Vidimo se na ovoj zanimljivoj akciji!