Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

POLAZAK: sa parkinga u Ustaničkoj 125c (Konjarnik) u 7.00 časova.
Vozićemo se autoputem preko Malog Požarevca do Etno-sela Amerić, gde ćemo napraviti pauzu za kafu. (http://etnoseloameric.rs/)
Nakon pauze, vozimo se do Kosmaja, gde na Zmajevcu napuštamo vozilo. Na početku ture nas  čeka uspon od nekih 160 metara ka vidikovcu Košutica, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 460 metara, odakle se pruža lep pogled. Odatle se spuštamo ka vinogradima Karvel i nastavljamo prema ostacima manastira Kasteljan, a odatle se penjemo do Spomen kosturnice i spomenika Neznanom  Kosmajskom junaku iz 1914. godine.
Nakon uspona od nekih 200 mnv, sledi nam spuštanje do manastira Tresije. Ova trasa je duga 6,5 km i ko želi, može ovde završiti turu, pa će ga vozilo nakon obilaska manastira prebaciti do restorana, gde će sačekati ostatak grupe.
Ostali nastavljaju pešačenje od manastira Tresije ka vrhu Kosmaja i spomeniku borcima Kosmajskog odreda iz 1945. godine. Ta etapa je dugačka oko 2,5-3 km, sa usponom oko 200 metara. Tu se završava naša pešačka tura, nakon koje idemo na zasluženi ručak ili kafu u restoran.

Celokupna tura je dugačka oko 10 kilometara.

OPREMA: gojzerice, kamašne, mali ranac sa vodom i hranom za usput, štapovi za pešačenje, čeona lampa, zaštita od vetra i eventualnih padavina, presvlaka.

DOKUMENTA: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu

CENA: 1200 dinara 

VODIČ: Nenad Carević,  064-6840-137