Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Manastirica, koja izvire pod Kraljevim stolom, teče stešnjena između maljenskih visova. U svom gornjem toku ova brza planinska rečica pravi između visova Velikog brda i Orlovca, s jedne strane, i masiva Kraljevog stola, s druge strane, vrlo lep vodopad sa kaskadama, visok oko 30 metara.Tokom zime vodopad se zaledi i služi kao vežbalište za alpiniste koji dolaze iz svih krajeva Srbije,  pa i šire. Gledajući vodu koja pada sa stene ne stenu, dok konačno ne poprimi relativno mirniji tok, meštani su govorili da voda „skače“, te i vodopad prozvaše Skakalo.

 

Vodopad je izazov i za one koji se dobro snalaze na teškim terenima. Jednom rečju – veoma nepristupačan za posete, ali i dobro sakriven. Visok je tridesetak metara i bogat vodom samo u kišnim periodima i na proleće. Ispod glavnog vertikalnog vodopada teku dva manja koja se teškom mukom probijaju kroz ogromne stene nagomilane jedna na drugu. Do samog podnožja vodopada moguće je prići, ali u podnožje glavnog i najvećeg vodopada skoro nikako u vreme kada je pun vode.Ostavlja utisak brutalne sile majke prirode i nikako vas ne može ostaviti ravnodušnim prema zaglušujućem šumu. Izuzetne prirodne lepote vodopada i njegovog okruženja dugo će vam ostati u sećanju.

 

POLAZAK: Okupljamo se na parkingu Ustanička 125c (Konjarnik, kod hotela „Srbija“) i polazimo tačno u 7 sati! Dođite petnaestak minuta ranije kako bismo krenuli na vreme.

Putujemo Ibarskom magistralom, kroz Lajkovac, Divce iMionicu do Divčibara. Iz minibusa izlazimo kod česme sa kvalitetnom pijaćom vodom, od koje se spuštamo na prelepi vodopad Skakalo i istim putem vraćamo nazad i krećemo na pešačku turu.

Polazimo na stazu od česme, pešačimo ka vodopadu Skakalo na reci Manastirica, zatim pešačimo na Kraljev sto, nastavljamo kolskim putem ka reci Crna Kamenica koju preskačemo i idemo ka vrhu Velika Pleća pored kojeg prolazimo i nastavljamo ka Crnom vrhu gde se završava naša tura.

Tokom pešačenja će biti uspona i spuštanja šumskim i kolskim putevima i stazama, prelaženja preko reke Crna Kamenica, izlazaka iz šume na čistinu, a sve u službi lepih vidika!

Staza je duga oko 16 km sa 700mnv. uspona, srednje težine, naporna i zahtevna, a nagradiće vaš trud zaista divnim vidikom i moraćemo biti aktivni da bismo sve postigli u kratkom danu – pauze će biti kratke tokom pešačenja!

 

U povratku nas vozilo čeka u centru Divčibara i oko 19 i 30 krećemo put Beograda.

OPREMA: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom za usput; štapovi za pešačenje, zaštita od vetra i eventualnih padavina, presvlaka.

IZNOS KOTIZACIJE: 1.300 dinara za članove Kluba sa plaćenom godišnjom članarinom!

Za grupu od 40 učesnika iznos kotizacije se umanjuje za 200 dinara.

PRIJAVLJIVANJE i informacije na sastancima Kluba

Vodič Nenad Carević, 064 684 01 37