Loading Догађаји

Планина Орјен налази се географски у граничном појасу, на тромеђи Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Ова несвакидашња кречњачка лепотица позната је по томе што се налази у најкишовитијој регији Европе, а потпуно је безводна због кречњачке грађе. Вода се овде скупља као кишница. Иако је безводна, обилује шумом ретке врсте бора-мунике. На Орјену се налази и најстарија уређена планинарска стаза у Црној Гори, израђена за потребе аустроугарског престолонаследника из лозе Хабзбурга. За планинаре ово је права посластица  јер планину карактерише сурова лепота, пејзажи алпског типа, камени платои, распуцале стене и дубоке јаме. Имаћемо привилегију да посетимо Орјен са обе стране тј, и са требињског и са херцег-новског дела уз помоћ локалних клубова из обе земље.

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466; тел: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com

Превоз: 9.000,00 динара (обухвата трошак превоза, путарине, смештај и исхрану за возача)

Ноћења: од 15  до 20 евра за 2 ноћења и плаћа се у дому

Број учесника је ограничен на 18 (минибус)

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2024, здравствена књижица.

Опрема: страндардна планинарска опрема, планинарске ципеле, јакна, чеона лампа, штапови, заштита од кише, прва помоћ, крема са заштитним фактором, летња врећа или уложак за врећу

Храна : понети храну за 2 дана, нема продавница на планини, опционо: може се унапред најавити вечера и/или доручак у дому „За Вратлом“ и то се додатно плаћа.

Вода: воде нема на успонима, тако да је за оба дана потребно понети довољну количину воде на успоне (минимум по 2 литра).

Пријаве и све додатне информације код водича на телефон 064 11 11 303 уз обавезну уплату превоза. У случају одустајања пронаћи замену јер се новац не враћа нити се може пренети на другу акцију.

Поглед на Орјен с мора

Програм                                                      

Четврак 30.05.

Полазак у 22:00 са паркинга у улици Др. Агостина Нета, Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо аутопутем до Чачка и даље преко Златибора, Вишеграда, Фоче и Требиња одакле настављамо још 20 км према излетишту Убла до планинарског дома „Убла“ на 1020 м где ћемо бити смештени у новоизграђеном планинарском дому наших пријатеља из ПД „Вучји Зуб“ из Требиња. Очекивано време доласка је у петак ујутру око 7:00.

Петак 31.05.

Правимо паузу код дома за доручак и одмор и око 8:30 крећемо на планирану туру која у почетку води шумским путевима: Убла – Копривни до – Пирина пољана (6,5 км), након чега улазимо у стрмије делове шумским стазама до локалитета Језерине одакле лево настављамо гребенском стазом још око сат времена до највишег врха требињског дела Орјена- Велика Јастребица 1865 м, са кога са пружа прелеп поглед на масив Орјена.

Укупна дужина стазе је 9,5 км, висинка разлика у успону око 900м, трајање успона 4,5 сати.

После паузе на врху повратак у дом и смештај у две заједничке спаваоне (потребна тања летња врећа), дружење са домаћинима, ноћење.

Велика Јастребица 1865 м

Поглед на Орјен

Субота 01.06.

Напомена: све ствари потребне за овај дан и ноћење носимо са собом

За овај дан планиран је успон на орјенску лепотицу Субру и пролазак њеним најлепшим делом кроз амфитеатар. Полазак из дома око 8:00, вожња у трајању око сат времена путем према Херцег Новом, где на пола пута скрећемо на локални пут преко села Крушевице до Врбања где је полазна тачка успонa (1000 мнв). После краће паузе, до 10:00 полазак на успон. Стаза у првом делу иде кроз букову шуму, а касније прелази у каменити део у самом прилазу и током пролаза кроз стеновити део где је потребно обилазити и прескакати камене блокове.

Технички стаза није превише захтевна, али се опрезност подразумева. На излазу из амфитетара се налази један краћи део који је због сигурности обезбеђен сајлом, након ког излазимо на врх Субре 1679 м.

Успон траје до 4 сата, висинска разлика око 800 м.

После дуже паузе на врху и уживања у погледу на море и планине, силазак јужном страном крашким тереном преко Субриног платоа и пашњака према планинарском дому (око 2 сата). Долазак у поподневним сатима у дом „За Вратлом“ где ћемо преноћити. Уз претходну најаву домаћини нам могу припремити вечеру (нпр.  супа, гулаш или по договору и ко жели у недељу ујутру доручак). Дружење са домаћинима, ноћење.

Недеља 02.06.

После доручка паковање и полазак око 9:00. Пешачење у трајању око 30 мин до превоза који ће нас чекати код мотела Борићи, а затим вожња до Херцег Новог где правимо паузу од 2 сата за обилазак града или купање у мору по жељи.

Полазак за Београд око 12:00,  где би са успутним паузама требало да стигнемо око 22:00.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности.