Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ГРБАЈА – нестварна глечерска долина у црногорском делу масива Проклетија, које припадају Динарском планинском систему, на 7 км од Гусиња, оивичена високим, каменим стрминама усхићује сваког посетиоца… био он планинар или не.

Планинари су помало, у души, уметници – а уметници су понекад планинари… Грбаја, увијена у јесење боје, довољно нагиздана, могла би да се покаже и једнима и другима – али ваља до Грбаје стићи.

Овом акцијом позивамо сликаре, фотографе, песнике планинаре да доживе на свој начин Грбајско јесењарење, пењући се лагано на врхове Караула (1915м) и ходајући по гребену који одузима дах – Волушница (1879м) – Талијанка (2056м) – Попадија (2057м) – погледа прикованог на мир и снагу Каранфила.

Петак – 27.10.2017 – Полазак у 21 час, са паркинга Београдске Арене, бул. Зорана Ђинђића

Субота – 28.10.2017 – Долазак у Гусиње око 6 сати. Пауза један сат – за доручак у центру Гусиња, као и за куповину хране, коме буде потребна.

Затим полазимо ка долини Грбаје, где ћемо се сместити у планинарском дому „Бранко Котлајић“ (1160м) и недуго затим кренути на гребенску  кружну туру Волушница-Талијанка- Попадија. Стаза је средње захтевна, а погледи ка масиву Каранфила, готово да изазивају да настане сјајна фотографија, да се
уради цртеж, или акварел, пастел рад… да се нанижу стихови…

Ко из било ког разлога не жели на планинарење тога дана, може себи да приушти прелепо и лагано пешачење нестварном долином Грбаје, обиђе изворе, катуне, или да проведе време у неком од ресторана етно домаћинстава у долини.

Целодневна активност трајаће између 5-6 сати. По повратку у дом, дружење и одмор.

Недеља – 29.10.2017 – Устајање у 6 сати. Полазак ка врху Караула у 7 часова. Тура није напорна и за ово (у правом смисли речи) јесењарење требаће нам неких два и по – три сата до врха. Правићемо паузе и уживати на стази, кроз густу букову шуму, и на врху – са кога је незабораван поглед на Каранфиле, Везирову браду, Плавско језеро, и гребен Волушница-Талијанка-Попадија.

Повратак у дом око 12-13 часова. Следи паковање и полазак ка Гусињу где ћемо поново направити паузу од 30 минута. Долазак у Београд у вечерњим сатима, пре поноћи.

Пођите да планинарите и креативно упијете енергију Грбаје, која ће вас немерљиво инспирисати.

ЦЕНА: 50 евра

У цену улази: превоз, ноћење у планинарском дому Бранко Котлајић, организациони трошкови, храна и смештај возача.

Опрема: ранац са храном и водом, гојзерице и слојевита одећа, камашне, капа и рукавице, пожељна је врећа за спавање.

Понети важећу личну карту или пасош, за прелазак границе, планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2017 годину.

Улаз у национани парк кошта 1 евро по особи. Чланови планинарског клуба Раднички ослобођени су плаћања (по споразуму са националним парком Проклетије).

ВОДИЧИ:

Јагода Новески
060/751 3297, 
caomehus@gmail.com

Бојан Јелић 
064/031 0146, 
bokijelic3@gmail.com

Oбавезна уплата аконтације 30 евра, сваког четвртка од 19 часова, у просторијама ПК Радничи, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају отказивања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.