Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

GRBAJA – nestvarna glečerska dolina u crnogorskom delu masiva Prokletija, koje pripadaju Dinarskom planinskom sistemu, na 7 km od Gusinja, oivičena visokim, kamenim strminama ushićuje svakog posetioca… bio on planinar ili ne.

Planinari su pomalo, u duši, umetnici – a umetnici su ponekad planinari… Grbaja, uvijena u jesenje boje, dovoljno nagizdana, mogla bi da se pokaže i jednima i drugima – ali valja do Grbaje stići.

Ovom akcijom pozivamo slikare, fotografe, pesnike planinare da dožive na svoj način Grbajsko jesenjarenje, penjući se lagano na vrhove Karaula (1915m) i hodajući po grebenu koji oduzima dah – Volušnica (1879m) – Talijanka (2056m) – Popadija (2057m) – pogleda prikovanog na mir i snagu Karanfila.

Petak – 27.10.2017 – Polazak u 21 čas, sa parkinga Beogradske Arene, bul. Zorana Đinđića

Subota – 28.10.2017 – Dolazak u Gusinje oko 6 sati. Pauza jedan sat – za doručak u centru Gusinja, kao i za kupovinu hrane, kome bude potrebna.

Zatim polazimo ka dolini Grbaje, gde ćemo se smestiti u planinarskom domu „Branko Kotlajić“ (1160m) i nedugo zatim krenuti na grebensku  kružnu turu Volušnica-Talijanka- Popadija. Staza je srednje zahtevna, a pogledi ka masivu Karanfila, gotovo da izazivaju da nastane sjajna fotografija, da se
uradi crtež, ili akvarel, pastel rad… da se nanižu stihovi…

Ko iz bilo kog razloga ne želi na planinarenje toga dana, može sebi da priušti prelepo i lagano pešačenje nestvarnom dolinom Grbaje, obiđe izvore, katune, ili da provede vreme u nekom od restorana etno domaćinstava u dolini.

Celodnevna aktivnost trajaće između 5-6 sati. Po povratku u dom, druženje i odmor.

Nedelja – 29.10.2017 – Ustajanje u 6 sati. Polazak ka vrhu Karaula u 7 časova. Tura nije naporna i za ovo (u pravom smisli reči) jesenjarenje trebaće nam nekih dva i po – tri sata do vrha. Pravićemo pauze i uživati na stazi, kroz gustu bukovu šumu, i na vrhu – sa koga je nezaboravan pogled na Karanfile, Vezirovu bradu, Plavsko jezero, i greben Volušnica-Talijanka-Popadija.

Povratak u dom oko 12-13 časova. Sledi pakovanje i polazak ka Gusinju gde ćemo ponovo napraviti pauzu od 30 minuta. Dolazak u Beograd u večernjim satima, pre ponoći.

Pođite da planinarite i kreativno upijete energiju Grbaje, koja će vas nemerljivo inspirisati.

CENA: 50 evra

U cenu ulazi: prevoz, noćenje u planinarskom domu Branko Kotlajić, organizacioni troškovi, hrana i smeštaj vozača.

Oprema: ranac sa hranom i vodom, gojzerice i slojevita odeća, kamašne, kapa i rukavice, poželjna je vreća za spavanje.

Poneti važeću ličnu kartu ili pasoš, za prelazak granice, planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017 godinu.

Ulaz u nacionani park košta 1 evro po osobi. Članovi planinarskog kluba Radnički oslobođeni su plaćanja (po sporazumu sa nacionalnim parkom Prokletije).

VODIČI:

Jagoda Noveski
060/751 3297, 
caomehus@gmail.com

Bojan Jelić 
064/031 0146, 
bokijelic3@gmail.com

Obavezna uplata akontacije 30 evra, svakog četvrtka od 19 časova, u prostorijama PK Radniči, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju otkazivanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.