Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Фото: Википедија/Ања Игњатовић

Планина Ртањ у источној Србији због своје специфичности све више добија митски статус међу планинарима и осталим поштоваоцима природе. Ма колико пута да смо посетили Ртањ, тешко да ћемо чути да смо је се заситили и да не желимо да је посетимо опет. Пођимо поново у загрљај Ртњу.
Планинари који први пут долазе на ову планину имаће прилику да доживе оно нешто необјашњиво и да заувек урежу у себе неописиву енергију планине Ртањ.

2. јун – субота:

Полазак у 6.30 са паркинга Комбанк арене у Булевару Зорана Ђинђића. На полазну тачку успона доћи ћемо до 9 часова. На располагању биће две варијанте успона на врх – северном и јужном страном. На планини нема извора, тако да је потребно понети минимално 2л воде.

Прва варијанта:

Успон северном страном планине, кондиционо и технички тежи од успона јужном страном, али у летњим условима не представља велику препреку за планинаре чак и просечне кондиције. Стаза је прошарана шумом, гребенима, ливадама, изузетним пропланцима и видиковцима. Уз паузе и одмарања на атрактивним деловима стазе успон ће трајати до 5 часова. На врху Шиљак (1565м) спојићемо се са групом која буде долазила јужном страном, након чега ћемо се сви заједно спустити јужном страном у село Ртањ. Висинска разлика коју треба савладати износи око 1200 мнв.

Друга варијанта:

Група која се буде пела на планину јужном страном продужиће возилом још 6 км до истоименог села Ртањ, одакле ће кренути пут врха. Конфигурација терена јужне стране планине веома се разликује од северне. Прве део стазе води кроз шуму, а други део је ливадски терен – прошаран многобројним врстама биља и пољског цвећа. Стаза је једноставна, у серпентинама до самог врха и сваки планинар без великих напора и журбе може изаћи на врх Шиљак. Успон јужном страном трајаће између 3-4 сата, а висинска разлика биће нешто мања од 1000 мнв.

Уколико неко бржег темпа изађе до врха и не жели да чека групу са северне стране, може у договору са водичем истим путем кренути ка подножју планине.

По доласку у село Ртањ, сви заједно ћемо отићи до ресторана Балашевић на ручак и одмор.

ЦЕНА: 1.600 динара
У цену улази: превоз минибусом са путаринама, трошкови хране возача, организациони трошкови
Опрема: ципеле, штапови
Документа: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину

Водичи:

Бојан Јелић, тел. 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com, водич северном страном планине
Мира Антић, тел. 064/174-7427, antic.d.mira@gmail.com, водич јужном страном планине

Пријаве уз аконтацију од 1.000 динара, сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПД Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.