Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Vikipedija/Anja Ignjatović

Planina Rtanj u istočnoj Srbiji zbog svoje specifičnosti sve više dobija mitski status među planinarima i ostalim poštovaocima prirode. Ma koliko puta da smo posetili Rtanj, teško da ćemo čuti da smo je se zasitili i da ne želimo da je posetimo opet. Pođimo ponovo u zagrljaj Rtnju.
Planinari koji prvi put dolaze na ovu planinu imaće priliku da dožive ono nešto neobjašnjivo i da zauvek urežu u sebe neopisivu energiju planine Rtanj.

2. jun – subota:

Polazak u 6.30 sa parkinga Kombank arene u Bulevaru Zorana Đinđića. Na polaznu tačku uspona doći ćemo do 9 časova. Na raspolaganju biće dve varijante uspona na vrh – severnom i južnom stranom. Na planini nema izvora, tako da je potrebno poneti minimalno 2l vode.

Prva varijanta:

Uspon severnom stranom planine, kondiciono i tehnički teži od uspona južnom stranom, ali u letnjim uslovima ne predstavlja veliku prepreku za planinare čak i prosečne kondicije. Staza je prošarana šumom, grebenima, livadama, izuzetnim proplancima i vidikovcima. Uz pauze i odmaranja na atraktivnim delovima staze uspon će trajati do 5 časova. Na vrhu Šiljak (1565m) spojićemo se sa grupom koja bude dolazila južnom stranom, nakon čega ćemo se svi zajedno spustiti južnom stranom u selo Rtanj. Visinska razlika koju treba savladati iznosi oko 1200 mnv.

Druga varijanta:

Grupa koja se bude pela na planinu južnom stranom produžiće vozilom još 6 km do istoimenog sela Rtanj, odakle će krenuti put vrha. Konfiguracija terena južne strane planine veoma se razlikuje od severne. Prve deo staze vodi kroz šumu, a drugi deo je livadski teren – prošaran mnogobrojnim vrstama bilja i poljskog cveća. Staza je jednostavna, u serpentinama do samog vrha i svaki planinar bez velikih napora i žurbe može izaći na vrh Šiljak. Uspon južnom stranom trajaće između 3-4 sata, a visinska razlika biće nešto manja od 1000 mnv.

Ukoliko neko bržeg tempa izađe do vrha i ne želi da čeka grupu sa severne strane, može u dogovoru sa vodičem istim putem krenuti ka podnožju planine.

Po dolasku u selo Rtanj, svi zajedno ćemo otići do restorana Balašević na ručak i odmor.

CENA: 1.600 dinara
U cenu ulazi: prevoz minibusom sa putarinama, troškovi hrane vozača, organizacioni troškovi
Oprema: cipele, štapovi
Dokumenta: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu

Vodiči:

Bojan Jelić, tel. 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com, vodič severnom stranom planine
Mira Antić, tel. 064/174-7427, antic.d.mira@gmail.com, vodič južnom stranom planine

Prijave uz akontaciju od 1.000 dinara, svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PD Radnički, ul. Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.