Loading Догађаји

Шкрлатица је са својих 2740м други највиши врх Словеније, краљица уз краља Триглава. Ради се о изузетно атрактивном, али и врло захтевном врху који за разлику од Триглава има знатно мање осигурања у виду клинова и сајли и за успон и поред добре кондиције, потребно је и доста претходног искуства и свакако максималан опрез. Разор 2601м спада у највише врхове и налази се у срцу Јулијских алпа, неправедно мање посећен од других врхова.

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466; тел: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com   

Цена превоза:  13.000,00 динара (укључује трошак превоза, путарина, смештај и исхрану за возача)

Цена ноћења: накнадно ће бити дефинисана након формирања групе и резервације смештаја (рачунати на цену од 45-60 € за два ноћења и плаћа се на лицу места).

Документа: пасош, чланска картица са маркицом за 2024, здравствено осигурање

Опрема: кацига-обавезна, дубоке планинарске ципеле, јакна, рукавице за сајлу, прва помоћ, чеона лампа, шешир, крема са заштитним фактором, штапови…танка врећа за спавање или постељина-навлака

Вода: нема извора у планини, понети воду за суботу цео дан минимум 3 литра, увече се може купити вода у Погачниковом дому

Храна: из ранца или у Погачниковом дому у суботу увече

Путно здравствено осигурање је обавезно: свако купује за себе.

Пријаве као и све додатне информације код водича тел 064 11 11 303. Пријава је важећа уз обавезну уплату превоза. У случају отказивања наћи замену јер се новац не враћа нити се може пребацити на неку другу акцију.

Програм

Петак 19. јул

Полазак у 8:00 са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо ауто-путем преко Хрватске и Љубљане до Мојстране. Долазак у поподневним сатима у планинарски дом у долини Врата или евентуално хостел у Мојстрани (зависи од цене смештаја). Одмор од пута или поподневна шетња до слапа Перичник или долином до подножја Северне триглавске стене. Припрема опреме за успон, ноћење.

Алпи

Шкрлатица 2740м

Поглед на Шкрлатицу из даљине

Субота 20. јул

Устајање у 5:00, полазак на успон од Аљажевог дома (1015м) у 6:00. Прву дужу паузу правимо отприлике након 2,5 сата код бивака на Рушју (1980м). Затим преко дугог сипара долазимо у подножје стена одакле креће захтевнији успон до 2400м, након чега почиње врло захтеван успон према врху (сајле, клинови) до врха Шкрлатице 2740м. Трајање успона је око 7 сати, висинска разлика до врха око 1800м! Након паузе од сат времена полазак са врха, имамо две опције за силазак: истом стазом до бивака на Рушју а затим успон до под Кришку стену или варијанта преко Задњег долека и Рдече шкрбине са успоном на Долкову шпицу 2593м, долазак под Кришку стену и даље изнад Кришких језера силазак до Погачниковог дома (2050м) где ћемо преноћити. Изузетно напорна тура са великом висинком разликом са преко 2000м у дану и трајањем око 12 сати.

Алпи

Дом Погачник, десно врх Разор 2601м

Недеља 21. јул

Устајање у 6:00, полазак на успон у 7:00 према врху Разор 2601м. Трајање успона око 2,5 сата, висинска разлика у успону 600м. После паузе на врху са сјајним погледом силазак истом стазом до Погачниковог дома и наставак силаска према долини Тренте у трајању до 4 сата до паркинга у долини Задњица (650м) где ће нас сачекати превоз. Укупна висинска разлика у силаску 2000м!

После 16:00 полазак за Београд преко Вршича и Крањске Горе. Са успутним паузама очекивани долазак у Београд до поноћи.

Алпи

Долина Задњица

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.