Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Титов Врх са својих 2747 метара највиши је врх масива Шар планине, а уједно и други највећи врх у Македонији. Успон на врх није технички захтеван, обилује како стрмим, тако и лепим и питомим теренима, али захтева и веома добру физичку припремљеност. Иако је реч о јуну, неће бити чудно да се ​​на Шари у току дана промене сва годишња доба. Тако да бисте ову авантуру требало да схватите што озбиљније.

Петак, 16. јун – Полазак у 23:00, од Храма Светог Саве у Скерлићевој улици.

Субота, 17. јун – Долазак у Скопље у раним јутарњим сатима. Слободно време до 10:00 за обилазак града и знаменитости, сходно свачијој вољи. Савет: пробати Штипску пастрмајлију (македонски специјалитет).

Скопље

Око 10:00 састајемо се са нашим старим пријатељима из ПСК Пелистер из Битоља, који ће уједно бити и наши домаћини, а затим одлазимо у обилазак кањона Матке, који је удаљен петнаестак километара од Скопља. Направићемо краћу пешачку туру, проћи цркве и манастире дуж кањона и окрепити се у неком од ресторана, уживајући у невероватној лепоти кањона Матке.

Кањон Матке

Након тога, између 14 и 15 часова крећемо ка Тетову, односно Поповој Шапки. Искористићемо прилику да се у Тетову опскрбимо намирницама и евентуално искористимо време за краћи обилазак града.

Око 18:00 стижемо у Попову Шапку и одседамо у приватном смештају “Конак“, а онда имамо слободно време.

Недеља, 18. јун – У 6 часова полазак ка Титовом Врху (2747м). Од Попове Шапке ка врху воде летња и зимска стаза. Зимска је тежа, са више успона, а летња је лакша и мање захтевна, па ћемо њоме ићи у повратку.

Зимска стаза води преко мањег врха Церипашина, затим преко врха Антена (2526м), а потом и на стрми гребенски врх Бакардан (2704м), са којег ћемо се спустити пар стотина метара како бисмо се након тога попели на сам Титов Врх. Целокупна стаза је добрим делом гребенска и пружа изузетан доживљај Шар планине. При успону морамо да савладамо око 1550м висинске разлике.

Повратак летњом стазом пружа нам доживљај питомих терена, пашњака пуних стада и поглед на непрегледне зелене долине Шар планине. У зависности од кондиционе припремљености целе групе, успон и спуст трајаће између 8 и 10 сати. По повратку са врха следи паковање и полазак за Београд. Очекивано време доласка у Београд је око поноћи – до пар сати иза поноћи.

Шар планина

Опрема: планинарске ципеле, штапови, кабаница, заштита од сунца…

НАПОМЕНА: Обавезно понети планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2017 годину.

Цена акције: 55 евра

У цену улази: превоз минибусом, ноћење у приватном смештају „Конак“ и организациони трошкови.

Пријаве уз аконтацију од 30 евра, сваког четвртка у просторијама клуба, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени крст.

У случају одустајања пронаћи замену, уплаћени новац се не враћа.