Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

БЕЉАНИЦА – скривена лепотица источне Србије, 1339 м – 10.06.2017.

 

Бељаница припада Карпатско-балканском масиву планина. Пружа се дужином од 24 км, у правцу исток-запад, ширином од око 12 км, једна је од највећих кречњачких планина источне Србије.

Подручје око планине је највеће ненастањено подручје у Србији. Највиши врх је простран и са њега се пружа леп поглед ка Ртњу, Јежевцу, Суморовцу… Недалеко од Бељанице је скривена једина прашума у Србији – Винатовача.

ПЛАН ПУТА:

Полазак у 07.00 из Скерлићеве улице, код Храма Св. Саве.

Путоваћемо ауто-путем Београд-Ниш, а затим ка Свилајнцу и Деспотовцу, до села Стрмостен (2 сата и 30мин). Долазимо затим до Лисина (где је и водопад висине 18 м, кога ћемо у повратку са стазе обићи).

Успон ћемо почети од планинарског дома (376 м). Укупна дужина стазе је 16 км, а висинска разлика је близу 1000 м. Зато је успон на Бељаницу захтевнији и препорука је да на ову акцију иду старија деца, teen планинци и клинци планинци који су већ прелазили јаче туре.

Родитељи и деца који би тог дана да побегну из града, могу са нама, али могу да се шетају и одмарају уз водопад и реку Велико Врело, на оближњим игралиштима и у ресторанима…

Успон траје око четири сата и требало би да смо на врху око 14.00, а у подножју планине до 17 часова.

Одмор уз водопад, ручак и припрема за повратак би трајали око сат и по. У Београду би требало да смо најдаље до 21.30.

 

За акцију је потребно: слојевито се обући, гојзерице на ногама, или дубоке патике, које се не клизају, тања јакна са капуљачом, качкет, крема за сунце, ранац са две полулитарске боце воде, храна за тај дан, неки слаткиш, суво воће…

Ако будемо имали времена, деца ће имати малу радионицу, да би направили нешто што ће нас подсетити на Бељаницу и њену скривену лепоту, користећи материјал из природе.

ЦЕНА: 1500 дин.

Пријаве су закључно са четвртком 08.06. код водича:

Ненад Царевић 064 6840137 и Јагода Новески 0607513297, телефоном и на састанку четвртком у просторијама ПК Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31 од 19 часова, где се може донети и аконтација од 1000 дин.

Хајде да искусите планину која има недирнуту природу и успон за “озбиљне” планинаре, а таквих има међу децом која планинаре две, три… или чак осму годину! 😉