Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

BELJANICA – skrivena lepotica istočne Srbije, 1339 m – 10.06.2017.

 

Beljanica pripada Karpatsko-balkanskom masivu planina. Pruža se dužinom od 24 km, u pravcu istok-zapad, širinom od oko 12 km, jedna je od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije.

Područje oko planine je najveće nenastanjeno područje u Srbiji. Najviši vrh je prostran i sa njega se pruža lep pogled ka Rtnju, Ježevcu, Sumorovcu… Nedaleko od Beljanice je skrivena jedina prašuma u Srbiji – Vinatovača.

PLAN PUTA:

Polazak u 07.00 iz Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv. Save.

Putovaćemo auto-putem Beograd-Niš, a zatim ka Svilajncu i Despotovcu, do sela Strmosten (2 sata i 30min). Dolazimo zatim do Lisina (gde je i vodopad visine 18 m, koga ćemo u povratku sa staze obići).

Uspon ćemo početi od planinarskog doma (376 m). Ukupna dužina staze je 16 km, a visinska razlika je blizu 1000 m. Zato je uspon na Beljanicu zahtevniji i preporuka je da na ovu akciju idu starija deca, teen planinci i klinci planinci koji su već prelazili jače ture.

Roditelji i deca koji bi tog dana da pobegnu iz grada, mogu sa nama, ali mogu da se šetaju i odmaraju uz vodopad i reku Veliko Vrelo, na obližnjim igralištima i u restoranima…

Uspon traje oko četiri sata i trebalo bi da smo na vrhu oko 14.00, a u podnožju planine do 17 časova.

Odmor uz vodopad, ručak i priprema za povratak bi trajali oko sat i po. U Beogradu bi trebalo da smo najdalje do 21.30.

 

Za akciju je potrebno: slojevito se obući, gojzerice na nogama, ili duboke patike, koje se ne klizaju, tanja jakna sa kapuljačom, kačket, krema za sunce, ranac sa dve polulitarske boce vode, hrana za taj dan, neki slatkiš, suvo voće…

Ako budemo imali vremena, deca će imati malu radionicu, da bi napravili nešto što će nas podsetiti na Beljanicu i njenu skrivenu lepotu, koristeći materijal iz prirode.

CENA: 1500 din.

Prijave su zaključno sa četvrtkom 08.06. kod vodiča:

Nenad Carević 064 6840137 i Jagoda Noveski 0607513297, telefonom i na sastanku četvrtkom u prostorijama PK Radnički, ul. Vojvode Šupljikca 31 od 19 časova, gde se može doneti i akontacija od 1000 din.

Hajde da iskusite planinu koja ima nedirnutu prirodu i uspon za “ozbiljne” planinare, a takvih ima među decom koja planinare dve, tri… ili čak osmu godinu! 😉