Mala zimska planinarska školica Zlatibor – 14-17.02.2019.

//Mala zimska planinarska školica Zlatibor – 14-17.02.2019.

Gradska deca različitog uzrasta (njih 19 i petoro odraslih) došli su na Zlatibor, u Planinski dom Tornik, spremni na avanturu i snežni planinski ugođaj.

Čekala su nas tri dana planinarenja, iskustvenog učenja, kreativne igre i druženja. Deci smo pokazali opremu koja se koristi zimi, kako se pravilno pakuje ranac, kako se pravi staza kroz sneg, pravili smo improvizovano sklonište, kako dobiti vodu od snega, na stazi smo pili čaj, hodali smo po grebenu. Abzajl, to jest spuštanje po stenama ka Crnom Rzavu su probali svi. Deci su pokazani i osnovni planinarski čvorovi, koje su sa zanimanjem pokušali da nauče.
Popeli smo se na Lupoglav – 1140m i Tornik – 1496m.

Deca su crtala, pravila origami-kutije i “Zlatiborce” – štapiće, koristeći materijale iz prirode. Uz kliskanje, grudvanje i dobro druženje, svima će školica sigurno dugo biti u živom sećanju, a cilj koji smo postavili, da pokažemo deci lepotu planinarenja i planine i zimskim uslovima, je svakako ispunjen. To su omogućila sjajna deca, prisutni roditelji, Zlatibor u svom zimskom sjaju i topao planinski ugođaj u Planinskom domu Tornik.

2019-03-02T19:18:30+00:00